Vuit pobles de la Garrotxa podran disposar d'una xarxa de càmeres de seguretat el segon semestre d'enguany. Els pobles són Maià de Montcal, Besalú, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, la Vall de Bianya, les Preses, Sant Feliu i les Planes, amb el suport de Sant Aniol de Finestres i Olot.

Hauran passat quatre anys des de l'inici dels tràmits per tirar endavant la idea de controlar els accessos a la comarca a través d'una teranyina de càmeres. L'element que ha desencallat el projecte ha estat el conveni de col·laboració de la Generalitat amb els municipis que no tenen Policia Municipal i necessiten reforçar la seguretat.

Els vuit municipis garrotxins seran representats pel Consell Comarcal de la Garrotxa quan tingui lloc la signatura del conveni amb la Generalitat. Es tracta d'un acord que regula que l'emmagatzematge, custòdia i visionat de les imatges correspon als Mossos d'Esquadra.

Finançament

El finançament del projecte correspon als municipis. Pel que fa a la Garrotxa, segons ha explicat l'alcalde d'un dels municipis més afectats pels robatoris a domicili Eduard Llorà, el projecte de la xarxa de càmeres de la Garrotxa està pràcticament acabat. Ha explicat que el projecte tècnic està fet, i els emplaçaments on situaran les càmeres i els projectes d'obra civil estan fets.

Falten els tràmits de la signatura del conveni de definició de responsabilitats amb la Generalitat i la licitació del contracte. Representants dels Mossos d'Esquadra han definit, en diferents ocasions, el fet que les càmeres els ajuden a detectar robatoris a domicilis. Per exemple, les Planes d'Hostoles en el 2018 va patir nou robatoris a domicili i des de principi del 2019 ja n'han tingut dos.

L'alcalde de la localitat, Eduard Llorà, s'ha queixat en diferents ocasions de la poca efectivitat dels mètodes convencionals, perquè quan els lladres detecten un cotxe patrulla marxen i quan saben que la policia no hi és tornen.

En el cas de les Planes, els robatoris Per exemple, en una sola tarda de desembre els lladres van fer quatre robatoris tots en un mateix barri. Els dos robatoris últims van tenir lloc el cap de setmana del 19 i el 20 de gener.

Barri del Jonquer

La major part dels robatoris van tenir lloc al barri del Jonquer. Es tracta d'una urbanització de cases amb jardí situada al final del nucli urbà. La urbanització està ubicada al costat del límit entre les comarques de la Garrotxa i la Selva i és un lloc clau per l'entrada de bandes professionals foranes.