La taxa de protecció de la vacuna antigripal és d'entre un 32 i un 43% enfront de la grip A, el virus predominant aquesta temporada, en l'atenció primària i entre el 34 i el 38% en la gent gran hospitalitzada, segons un informe internacional, que ha comptat amb la participació del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (Ciberesp) per part d'Espanya.

D'altra banda, l'estudi, en què han participat sis països europeus, mostra que el 99,5% dels casos en tots els estudis combinats van ser positius per a tipus de virus A, amb circulació mixta dels subtipus A (H3N2) -on va mostrar menor efectivitat- i A (H1N1) pdm09 -més protecció.

Els resultats, publicats a Eurosurveillance, assenyalen que en la població de persones grans hospitalitzades s'ha estimat una efectivitat vacunal d'entre el 34 i el 38% enfront de grip A en general, i lleugerament més baixa enfront de grip A (H1N1) pdm09.

A Espanya, els resultats provisionals d'efectivitat de la vacuna en atenció primària d'aquesta temporada per a totes les edats són similars als resultats finals de la temporada passada, i s'observa una bona protecció enfront de la grip A (H1N1) pdm09 (45 vs 49%), si bé és subòptima enfront de a (H3N2).

Segons indiquen els investigadors del Ciberesp Alin Gherasim, Clara Mazagatos i Francisco Pou, del Centre Nacional d'Epidemiologia i Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III, «aquest informe evidencia que la vacunació continua sent la mesura preventiva més efectiva contra la grip, alhora que dona suport a la necessitat d'intervencions més efectives davant del subtipus a (H3N2) en tots els grups d'edat».

Aquests resultats, per tant, «reforcen les recomanacions nacionals i internacionals de vacunació antigripal, especialment en grups d'alt risc de complicacions per grip, com són els majors de 64 anys».

L'epidèmia, a la baixa

L'activitat gripal continua el seu descens fins a arribar a un nivell baix d'activitat epidèmica a tot Catalunya. Del 18 al 24 de febrer, la darrera setmana de la qual es tenen dades, la taxa d'incidència va disminuir fins als 186,32 casos per 100.000 habitants, xifra que mostra el descens en l'activitat assistencial per síndromes gripals d'aquesta temporada.

L'epidèmia de grip continua així el seu descens d'activitat després de superar durant set setmanes el llindar epidèmic establert als 110,7 casos per 100.000 habitants.

Segons el Pla d'informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (Pidirac), les taxes d'incidència disminueixen en tots els grups d'edat, excepte en la franja de 0 a 4 anys, que incrementen lleugerament.