Una persona va tallar de banda a banda per la part de baix el mural «La Manada» de l'artista Quim Domene durant la matinada d'ahir. Segons va explicar ahir el regidor Pep Berga (PDeCAT), l'autor ha estat identificat. Fonts de l'Ajuntament han confirmat que l'autor va ser gravat per la càmera de seguretat que protegeix la façana i identificat sense cap dubte. «L'hem vist i el podem identificar», ha resumit.

Berga va apuntar que, segons el reglament, l'autor del tall pot ser sancionat amb una multa de fins a 3.000 euros. «Tot just li obrirem expedient i no puc dir l'import exacte de la sanció», va exposar.

Pel que fa a les peticions del PPC i del PSC referents a la retirada del mural de la via pública, Josep Berga va explicar que l'Ajuntament va autoritzar l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa a poder penjar murals a la façana de l'ajuntament. Va explicar que l'acord és que els artistes facin un ús artístic i creatiu de la part de la façana que tenen assignada. «Nosaltres mai ens hem dedicat ni a censurar ni a intervenir les propostes que ens arriben d'aquests artistes», va subratllar.

Va definir «La Manada» com una interpretació artística i creativa. En aquest sentit, va recordar que la funció de la creació artística és la de provocar una reacció en el públic, que, a vegades, pretén emocionar. «L'art té un vessant de denúncia i provocació», va dir.

Va apuntar que en els dies vinents, l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa decidirà si manté el mural tallat com està ara o hi intervindrà. «Fins i tot pot ser que aquesta creació artística evolucioni durant el mes que estarà exposada», va dir Pep Berga. En un comunicat l'Assemblea ha criticat l'atac al mural. Han considerat que la prohibició i la censura proposades per partits polítics no són cap resposta davant dels drets de la societat. «Esperem que aquells partits i mitjans que tant han criticat la proposta també denunciïn aquest acte vandàlic», han escrit.

En uns quatre dies, el mural ha desvetllat la indignació del PPC i del PSC i ha aparegut en tot tipus de mitjans estatals. Aquests dos partits han fet responsable l'Ajuntament del fet de tenir exposat el mural en un lloc públic i n'han demanat la retirada.

El mural ha despertat, un cop més, el debat de fins on es pot arribar en l'art. Fonts de l'Ajuntament, ahir, van indicar que en els darrers dies centenars de persones i grups organitzats que visiten Olot s'han aturat davant del mural per fotografiar-lo com si fos un element d'interès turístic.

El mural forma part del projecte Sobrecàrrega que des de fa una any fa l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa. Es tracta de promoure que els artistes adaptin el quadre La càrrega de Ramon Casas en l'actualitat del procés.

No és la primera vegada que un mural provoca la indignació de les parts representades en una obre del projecte Sobrecàrrega. El setembre de l'any passat, una modificació del quadre va presentar un dels guàrdies civils de La càrrega amb una bandera del PSC.