El defensor de la Ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha demanat un pla de xoc de neteja per al barri de la Font de la Pólvora. Llorente proposa que l'empresa de neteja actuï de manera coordinada amb la Policia Municipal per retirar els «vehicles destrossats» i l'acumulació de brutícia que hi ha al barri. En aquest aspecte, Llorente culpa en gran part els veïns del deteriorament progressiu del barri i el mal estat dels carrers i places.

Des de l'Ajuntament de Girona xifren entre 25.000 i 30.000 euros el cost de la neteja del barri. A les conclusions preliminars d'un informe que elevarà a Alcaldia, Ramon Llorente expressa -literalment- que hi ha un clar «incivisme» per part de «moltes persones» que «embruten desconsideradament» i recorda que el diner públic que s'ha de destinar a la neteja «no cau del cel».

«No pot ser que es deixi degradar fins a punts tan extrems un barri com la Font de la Pólvora». Així de taxatiu es mostra el defensor del ciutadà de Girona, Ramon Llorente. Tot plegat després de treure les conclusions preliminars d'un informe que en breu presentarà a l'alcaldessa, Marta Madrenas.

Llorente critica l'actitud dels veïns per no mantenir el barri en condicions. El defensor posa d'exemple una de les places de la Font de la Pólvora que acumula deixalles i cotxes destrossats, que impedeixen l'aparcament d'altres vehicles. Per això, Llorente demana que el consistori apliqui un pla de xoc de neteja per tal de deixar el barri en bon estat i demana «més col·laboració» als veïns. «Cal un ultimàtum i explicar-los que s'han fet esforços molt grans al barri i que els diners no cauen del cel sinó de l'esforç de molts gironins», explica Llorente.

Des de l'equip de govern han assegurat que, un cop rebin l'informe del defensor, estudiaran cadascuna de les mesures. Pel que fa a la neteja, però, CiU ha avançat que ja hi ha previst fer un pla de xoc al barri, i que es durà a terme en breu.

Regularitzar els comptadors

Segons Llorente, el pla de xoc de neteja hauria de ser coordinat entre Ajuntament, serveis de neteja i Policia Municipal i també hauria de venir acompanyat d'altres mesures socials que afecten el barri. En aquest sentit, el defensor del ciutadà de Girona concreta que el consistori «hauria de fer un esforç» i allargar el termini que es va donar als veïns que no tenen regularitzat el contracte de llum. Fins ara només 75 de 300 famílies s'han posat al dia i, tot i que Llorente no justifica el fet de punxar el comptador, sí que demana al consistori que flexibilitzi el període que va donar, que oficialment finalitzava divendres passat.

El defensor considera que, en aquest aspecte, la col·laboració entre veïns, Policia Municipal i agents cívics es fa «imprescindible». Llorente assenyala que no es tracta d'actuar de manera «repressiva» contra qui no paga la llum, sinó de «facilitar l'acompanyament dels qui volen viure amb dignitat».

Mantenir la línia de P3

Una altra mesura que el defensor ha posat sobre la taula en aquestes conclusions provisionals és la de mantenir les línies de P-3 que hi ha a l'escola pública, malgrat que no s'omplin totes les places disponibles.

En aquest sentit, el defensor considera que situacions com les que es viuen a la Font de la Pólvora «justifiquen un tracte especial». Per això, demana que Educació no tiri endavant la voluntat de retirar una de les línies.

La falta d'alumnes per una qüestió de demografia i la proximitat del barri amb una altra escola com és la de Vila-roja és el que va portar el Departament d'Educació a plantejar el tancament de la línia de P3 per al curs 2019-2020 a l'escola Font de la Pólvora.