Després d'un hivern amb una temperatura mitjana més alta de l'habitual i poques precipitacions, els meteoròlegs de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) prediuen que la primavera pot ser més calorosa i amb menys pluges que les últimes dècades. El meteoròleg Gerard Taulé prediu que, si en onze dies no plouen 18,7 litres per metre quadrat, Girona haurà viscut el quadrimestre (de desembre a març) més sec des del febrer del 1906.

L'hivern 2018-2019 s'ha tancat amb una temperatura mitjana de 6,7 graus, un 0,9 superior al del període de referència; amb una mitjana de 12,2 graus pel que fa a les màximes, 1,7 graus més de l'habitual per a aquesta època, sobretot al desembre i el febrer. Estacions climatològiques com les de Ripoll, l'Ebre, el Fabra o Cabacés van batre els anteriors rècords de màximes diàries per a un febrer.

Les temperatures més altes de l'hivern es van registrar durant l'última setmana de febrer, amb el pic més elevat el dia 27, dia en què es va arribar a 27,2 graus a l'observatori climatològic de l'Ebre, 26,5 a Mieres, 26 a Olesa de Montserrat i 25,5 a Llimiana.

El delegat d'Aemet a Catalunya, Antoni Conesa, va presentar ahir el balanç climàtic i hídric d'hivern i va destacar com a principal «preocupació» les escasses precipitacions caigudes durant el trimestre, que donen com a resultat el cinquè hivern més sec dels últims 99 anys. La previsió per a aquesta primavera és de temperatures més altes de l'habitual.