La candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Banyoles (ERC-JxB) ha presentat aquest migdia a la capital del Pla de l'Estany una proposta per crear un ecobarri en un terç de la zona del Sota Monestir, entre el Barri Vell i Can Puig, seguint diferents models urbanístics existents a França i a la majoria de països del nord d'Europa. L'objectiu de la iniciativa és donar solució urbanística aquest espai de la ciutat on voldrien ubicar, de forma limitada, un tipus d'edificacions no intensives amb criteris de sostenibilitat i d’aprofitament d'energies renovables, fent una preservació de les hortes amb els seus recs amb ponts i passeres que també solucionés la connectivitat fent-la més atractiva entre el Barri Vell i els barris de Can Puig i Canaleta, així com impulsar espais verds lliures a la ciutat. Aquesta iniciativa s'ha mostrat en el marc de la presentació de la segona de les "Propostes per Banyoles" de la coalició, així com de dos membres de la candidatura.

Els ecobarris són planejaments urbanístics mixtes que combinen la part residencial i de serveis amb una construcció mesurada amb cases i habitatges de baixa intensitat amb criteris mediambientals. Per part d'ERC, també es voldria que la definició final del barri es fes de forma participativa amb els futurs habitants del sector, així com de l’administració pública. La proposta també vol afavorir que els habitatges siguin assequibles per a tothom, defugint la destinació final a sectors més elitistes.

Dos membres més de la candidatura

La presentació no sols ha servit per posar sobre la taula la segona de les propostes per part de la coalició d'ERC-JxB, sinó que també s'han presentat dues persones que formaran part de la candidatura del partit: per una banda, Susanna Cros, llicenciada en Arquitectura i Filologia Catalana que treballa com a gestora cultural i que, a més, és l'actual regidora a l'Ajuntament d'ERC-JxB des de 2015 i, per altra banda, Guillem Lloret, estudiant de Comunicació Audiovisual que treballa en el sector de les produccions teatrals.