Una part dels propietaris rurals de l'Alta Garrotxa ha començat els tràmits per convertir-se en una associació amb l'objectiu d'aturar el pla de protecció de la zona previ a l'aprovació inicial del pla feta l'1 de març i, ara, en període d'exposició pública. Preveuen que el 40% de propietaris de finques del Ripollès, l'Alta Garrotxa i l'Alt Empordà passin a formar-ne part. L'entitat està en fase de formalització.

El desacord amb el redactat del pla va transcendir en la primera de les tres reunions programades per debatre el pla i feta a Oix, el 25 de març. En aquella reunió l'Associació de propietaris de les Finques Rústiques de la Vall de Camprodon es va posicionar contra el pla per considerar-lo restrictiu i pensat per la gent de fora.

Josep Maria Pujol-Galceran, president de l'associació de propietaris de finques rústiques de la vall de Camprodon, ha explicat les disconformitats amb el redactat del ple.

Els desacord primer està en el fet que el govern de l'Alta Garrotxa es faci des de fora del territori, el segon està en el repartiment de les zones denominades lliures. Es tracta de zones on el bosc evoluciona sense control humà. La tercera està en el fet que consideren que el procés participatiu previ al pla no va ser real.

Pel que fa a la segona disconformitat, ha explicat que no volen que les zones denominades lliures siguin obligatòries. «Ens trobem que més d'un 40% del territori en lliure evolució és de propietat privada i la gent ha de poder dir jo hi vull ser o no hi vull ser», ha valorat.

Pujol-Galceran ha indicat que queden dues presentacions expositives del Pla Especial de l'Alta Garrotxa, una a Camprodon (Ripollès) i una altra a Albanyà (Alt Empordà). Ha confiat que hi hagi més entesa que a Oix.