L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, anit, va excusar l'absència del ple del regidor Jordi Alcalde per la mort del seu germà Gabriel Alcalde.

Nascut el 1958, Gabriel Alcalde va fer la secundària a l'Institut Montsacopa d'Olot i després va estudiar història. El 1981 l'Ajuntament li va encàrrega crear una seccio de prehistòria als museus d'Olot. Poc després el van nomenar coordinador dels museus de la Garrotxa. Va ser l'artífex del Museu Comarcal de la Garrotxa tal com és ara i el va dirigir entre el 1983 i el 1997. Ja doctor, el 1997 va obtenir una plaça de professor a la Universitat de Girona.

Va ser responsable d'excavacions a Sant Joan les Fonts i Tortellà i va participar en el descobriment de la Draga a Banyoles. Va fer llibres com i treballs sobre museologia i arqueologia.

Serà recordat per impulsar un moviment de recuperació de l'interès per fer de ballador dels gegants i la faràndula olotina el 1983. Va convertir el fet de ballar en un privilegi tal que ara les mares apunten els nadons a la llista dels balladors.