El cabal d'aigua del Ter que l'any passat es va transvasar a Barcelona va suposar un mínim històric, 135 hectòmetres cúbics, segons va afirmar ahir la Generalitat a Girona, en la primera sessió de seguiment dels acords de la Taula del Ter que es van subscriure el 2 d'agost del 2017. Llavors, es va pactar que el volum d'aigua transvasada no superaria els 140 hectòmetres cúbics l'any.

Aquesta taula està formada per la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el Consorci de la Costa Brava, el Consorci del Ter, la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, el Grup de Defensa del Ter i la plataforma d'organitzacions de la societat civil Aigua és Vida. Tal com es va constatar en la reunió, una de les primeres mesures executades ha estat la reducció de les extraccions d'aigua del Ter cap a l'àrea de Barcelona i l'increment de l'ús de l'aigua a la conca del Llobregat.

A banda d'aquest fet, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va posar de manifest «el compliment del règim de cabals ambientals», d'acord amb la implantació, obligatòria des del juny de 2018, de cabals de manteniment a les conques internes en els trams protegits. En la resta de trams fluvials, els cabals seran obligatoris a partir de l'1 de juny de 2020.

Pel que fa a les obres pendents, es va destacar l'ampliació de la dessalinitzadora de Tordera.