06 de setembre de 2019
06.09.2019
Diari de Girona

Girona és una de les províncies amb més risc de transmissió del dengue

Un nou software analitza 20 variables que influeixen en la probabilitat de contagi de malalties víriques transmeses per artròpodes La zona del Mediterrani, així com el sud i el nord de la Península, són les àrees amb més perill epidemiològic

06.09.2019 | 01:03
Les picades de mosquit són una de les formes de contagi de malalties com el dengue.

Girona és una de les províncies de l'Estat amb més risc de contagi del dengue i altres tipus de malalties virals que es transmeten per les picades de mosquit. Així ho indica el primer software per calcular el risc d'aparició d'aquestes malalties, desenvolupat per investigadors de la Universitat d'Oviedo.

L'EpiVector és un programa que realitza una anàlisi matemàtica i espacial a partir de 20 variables de tipus sociogeogràfic, mediambiental i epidemiològic que influeixen en el risc d'aparició de malalties transmeses per artròpodes, anomenades Arbovirus, com són el dengue, el chikungunya, la zika o la febre del Nil occidental, entre d'altres. Aquesta tecnologia cobra especial importància ara, ja que el canvi climàtic està alterant la freqüència i distribució geogràfica de les malalties. Pot ser útil, segons diuen els investigadors, per a la planificació de programes d'intervenció i resposta de salut pública, així com monitorar els impactes sobre la salut pública si certs canvis socials, epidemiològics o ambientals passen en un context específic.

Segons aquesta aplicació, les zones peninsulars amb més risc de propagació d'aquestes malalties són les del Mediterrani, en especial Girona, Barcelona, Castelló i Alacant, a més de les del sud peninsular, com Cadis, així com algunes parts del nord del país, com Guipúscoa. El risc és també elevat a Tarragona, Múrcia i València. Les províncies amb un risc més baix estan concentrades al centre peninsular, concretament a Castella-la Manxa, on hi ha Albacete, Ciudad Real i Toledo, a Andalusia, amb Jaén i Còrdova, a Extremadura, amb Càceres, i a Castella i Lleó, amb Salamanca.

El software es va presentar ahir a la reunió científica de la Societat Espanyola d'Epidemiologia i Ciències de la Salut, que se celebra des de dimecres a Oviedo. Els investigadors responsables són Pedro Arcos González i Pablo Rodríguez Álvarez, de l'Àrea de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Medicina Preventiva i Salut. Per desenvolupar el programa han tingut en compte, per a cada província, variables com les temperatures, la humitat relativa, la pluja i els vents, la latitud, la longitud, el nivell de forestació, la densitat de població, el turisme o els períodes d'incubació, entre d'altres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook