15 de setembre de 2019
15.09.2019
Diari de Girona

Denuncien que un tram de mig quilòmetre del riu Freser està sec

La captació de la hidroelèctrica Hidrodata deixa cada any el riu sense cabal a les Marrades

15.09.2019 | 00:48
El pont de les Marrades, sobre el riu Freser totalment sec.

Excursionistes que durant les darreres setmanes han estat a la zona de les Marrades han denunciat l'absència d'aigua en un tram de cent metres a partir de la resclosa del canal del Freser.

La zona coincideix amb la captació d'aigua que hi realitza la central hidroelèctrica que hi té Hidrodata SA. Fins fa poc hi havia dos vagants, als quals se n'hi han afegit dos més de nova construcció. Les quatre comportes laterals estaven tancades impossibilitant les condicions de l'aprofitament hidràulic.

Aquesta mancança afecta no només un paratge turístic com la cascada del Salt del Grill, sinó també que els amfibis que viuen en aquest tram, sobretot tòtils o capgrossos, s'acumulin en petites basses per poder sobreviure.

El tram està dins del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, en Reserva Nacional de Caça i en Zona de pesca controlada sense mort i Reserva genètica de truites. L'assecament d'aquest tram del riu Freser es repeteix cada estiu i tardor, excepte quan les pluges són més abundants i l'aigua passa per sobre de la resclosa. L'Agència Catalana de l'Aigua ja està al cas d'aquesta incidència.

L'alcaldessa de Queralbs, Imma Constans, afirma que no tenia constància d'aquest assecament, però que arran de l'aiguat de la darrera tardor va informar l'ACA que en aquell tram el riu s'havia desbordat agafant diversos camins diferents del seu curs natural.

La demanda de Constans era que es pogués intervenir per retirar arbres i vegetació que poden provocar un tap en els ponts que hi ha sobre el riu. En canvi Constans sí que s'ha queixat del poc cabal que hi ha en el tram més meridional de la Farga dels Maristes i Rialb, i va rebre el compromís de l'ACA de fer-hi un seguiment més acurat per evitar l'afectació sobre les espècies animals que hi viuen.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook