Alguns sectors constitucionalistes fa temps que utilitzen la paraula «Tractoria» per referir-se, despectivament, a la Catalunya rural on l'independentisme té un fort arrelament. Però no ofèn qui vol, sinó qui pot, i la pagesia gironina va continuar mostrant ahir àmpliament el seu compromís amb el procés sobiranista. En un acte impulsat pel sindicat Unió de Pagesos, uns 150 tractors procedents del Gironès, Pla de l'Estany, Garrotxa, Selva i Ripollès es van sumar ahir a la multitudinària manifestació contra la sentència organitzada a Girona, mentre que 80 més, majoritàriament procedents de l'Empordà, es van manifestar a Figueres.

A primera hora del matí, desenes de tractors van sortir des de diferents punts de les comarques gironines a la carretera, amb marxes lentes, tocant el clàxon i lluint estelades. En direcció Girona, un dels llocs on es va produir més col·lapse va ser a l'alçada de Medinyà, on els CDR havien tallat la N-II des de primera hora. Una trentena de tractors es van afegir al tall durant unes hores i van participar en una botifarrada popular per esmorzar. Cap a les deu del matí, tanmateix, van reprendre la marxa per unir-se a la manifestació de Girona, concentrant-se a l'aparcament de Fontajau. Allà van ser rebuts amb aplaudiments de nombrosos manifestants, especialment de famílies amb criatures embadalides davant dels tractors.

Ambient festiu i Fontajau

Enmig d'un ambient festiu, van anar omplint l'aparcament de Fontajau amb tractors decorats amb estelades, cartells on demanaven democràcia i entre fotografies dels assistents. Al damunt dels tractors, moltes conductores: no en va fa pocs dies es va celebrar el Dia Internacional de la Dona Rural. «Hem vingut per denunciar que ens trobem en una situació alamant, d'injustícia terrible, amb un Estat espanyol gens democràtic i que vol reprimir la població amb la por», va explicar una parella de pagesos procedents de Bordils, i que ja havien participat en manifestacions anterior. Els pagesos, van explicar, són un col·lectiu especialment lligat a la terra, de manera que se sentien especialment interpel·lats: «Som les arrels del poble», van afirmar. Per això, van explicar que havien volgut contribuir a la protesta portant els seus tractors de forma pacífica, tal com s'ha fet en tantes altres manifestacions independentistes. Una altra noia, procedent de Viladesens, es mostrava molt satisfeta amb la mobilització aconseguida i sobretot amb la resposta de la pagesia.

A tres quarts d'onze del matí, la comitiva va començar a desfilar en marxa lenta cap al centre de la ciutat. Els tractors van agafar la rambla Xavier Cugat, van travessar el pont de la Barca i van arribar a l'avinguda de Ramon Folch, on van ser rebuts entre aplaudiments pels members dels CDR que es manifestaven davant dels jutjats. Posteriorment, van omplir tota la Gran Via Jaume I juntament amb la resta de manifestants. I allà es van entrar fins ben entrat el migdia, quan van abandonar el centre de Girona enmig d'aplaudiments i mostres d'admiració. Per tal de facilitar-ne el retorn, els manifestants que seguien tallant la N-II a Medinyà van començar a donar pas alternatiu per permetre que els tractors puguessin arribar a casa sense problemes.

«Més enllà de Barcelona»

D'altra banda, una vuitantena de tractors i unes dotze mil persones, segons les dades de la Guàrdia Urbana, van omplir ahir la Rambla de Figueres en una tractorada que va recórrer els carrers de la ciutat. «Desbordarem Figueres», anunciaven els organitzadors en començar un acte que estava convocat des d'Unió de Pagesos, la Intersindical-CSC, SPC i USTEC-STEs (IAC).

GMv2|pTipoComp=fotos&pIdGaleria=5da9a2f4a413937cbb70d3fd|GMv2

Els tractors procedents de diferents poblacions de l'Empordà van entrar pel carrer Nou i van envoltar el passeig central de Figueres a banda i banda. Els assistents van omplir els laterals i la part central.

A la part baixa de la Rambla van tenir lloc els parlaments, que va iniciar el membre de la CUP Toni Garcia. «Estem disposats a aturar el país fins recuperar la nostra llibertat», va destacar.

El coordinador General d'Unió de Pagesos, Joan Caball, va manifestar que amb aquestes mobilitzacions es demostra «que el país va més enllà de Barcelona». Durant el seu discurs va condemnar la sentència, però també va dir que «no tolerarem cap violència ni per activa ni per passiva».

Després dels parlaments, als quals va assistir l'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, entre altres membres del consistori, els assistents van iniciar una marxa per diferents carrers del centre. Amb la pancarta «Pels drets i les llibertats» al capdavant, els assistents van fer un recorregut que va arribar fins a la plaça del Sol, on van tallar una estona l'avinguda Salvador Dalí.