Les ordenances fiscals que s'aprovaran en el ple d'Olot de dimart que ve estan enfocades a augmentar els ingressos que depenen directament de l'Ajuntament a través de les taxes i els impostos municipals. És a dir, els olotins pagaran uns impostos i unes taxes més elevades.

L'alcalde, Josep Berga (JuntsxCat), ahir, va justificar l'augment pel fet de no voler dependre dels ajuts de les administracions superiors i després trobar-se amb sorpreses i no poder afrontar, per exemple, serveis d'escoles i llars d'infants. Berga va posar d'exemple que la Generalitat ha tret la convocatòria d'ajuts per festivals i esdeveniments musicals. Així, els festivals que es facin a la ciutat els haurà d'assumir el municipi.

Les ordenances de 2020 tenen en compte un increment d'un 14% de l'impost de béns immobles (IBI). Amb aquest augment 4 de cada 5 olotins pagaran entre 7 i 54 euros més de contribució pel pis o la casa a l'any.

L'augment de l'IBI permetrà recaptar prop d'1,4 milions d'euros més dels 10 que s'han obtingut enguany.

Una altra de les mesures que inclouen les ordenances fiscals per a l'any vinent és l'aplicació d'un recàrrec del 50% sobre l'IBI dels habitatges buits. També es preveu un increment de l'impost d'activitats econòmiques d'un 12% de mitjana.

Pel que fa a la taxa d'escombraries per a particulars i empreses, l'increment se situa en el 14,7%. Es tracta de l'increment recomanat pels serveis tècnics i amb un acord de tots els municipis de la comarca, a fi de cobrir la totalitat del servei i a més assumir l'adaptació dels contenidors al nou model de recollida selectiva. Amb aquest increment, el rebut mitjà de les deixalles passarà de 165 a 189 euros, cosa que representa 24 euros més l'any (2 euros mensuals).

Per tal de fer més suportables els augments, l'Ajuntament ha creat una tarifa plana d'impostos. D'aquesta manera, els ciutadans que ho desitgin podran pagar tots els tributs municipals repartits en 9 mesos, sense cap cost addicional.

També, mantenen les bonificacions en diferents àmbits com són les escombraries, impost de vehicles, IBI, ICIO i plusvàlues per un import superior als 600.000 euros anuals.

Pressupostos

L'Ajuntament també preveu aprovar un pressupost de 39.270.328 euros. Es tracta d'un 12,39% més que el 2019. Els objectius principals són actualitzar les infraestructures del barris, mantenir els serveis municipals i continuar les polítiques d'enderrocs per generar sòl edificable.