L'alcalde de Castelló d'Empúries (ERC), Salvi Güell, va declarar ahir als jutjats de Figueres en relació amb la querella interposada pel fiscal per la seva presumpta participació donant suport en el referèndum de l'1-O. Güell va declarar que «vaig ser-hi» com un «ciutadà més». En la declaració davant la jutgessa va respondre que no va prendre cap decisió «que em pugui imputar els delictes que se m'imputen de desobediència a funcionari públic i prevaricació».

L'alcalde va explicar abans d'entrar, acompanyat del seu advocat, Carles Monguilod, que respondria a tot el que se li demanés perquè no tenia res a amagar. Va respondre a les preguntes del seu advocat i la jutgessa perquè fiscalia no hi era present.

Güell va dir que les preguntes es van centrar en la cessió dels locals per fer les votacions i també en el decret d'alcaldia de suport a l'1-O. «Hi va haver un decret d'alcaldia que vaig signar donant suport al referèndum», va dir, però es va signar abans de rebre la notificació del Tribunal Constitucional que impedia fer el referèndum. Segons Güell, ara el procediment ha de continuar amb el testimoni de diverses presones i tenen sis mesos per decidir si continua endavant o se sobreseu.

Suport polític i ciutadà

Un grup d'un centenar de persones es va concentrar a les portes dels jutjats de Figueres en suport a l'alcalde que estava citat en el marc d'una investigació oberta pel seu presumpte suport i participació en el referèndum de l'1-O.

Amb el lema «Mai caminaràs sol» i responent a la crida feta per ANC els assistents van estar tres hores davant les portes dels jutjats a la sortida de l'alcalde de Castelló d'Empúries. Van fer crits de «prou repressió» o «tots amb vosaltres». Els encapçalava la pancarta «Manifestar-nos, expressar, mobilitzar-nos, votar, ho tornarem a fer».

A banda de veïns, a la concentració de suport també hi havia alguns alcaldes de Junts com Sònia Martínez de la Jonquera, Carles Fortiana de Llers, o Josep Maria Cervera del Port de la Selva. L'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina, d'ERC o els regidors del mateix partit, Joan Plana de Roses, o Etna Estrems de l'Escala. També hi van ser presents, entre d'altres, la cap de llista d'ERC per Girona, Montse Bassa, o el senador d'Esquerra Jordi Martí.

L'alcalde va ser citat a declarar el mes passat pel Jutjat d'Instrucció número 6 de Figueres per un suposat delicte de desobediència i prevaricació arran de l'1-O. El jutjat va obrir diligències prèvies arran de la querella presentada per la Fiscalia en què demanava que se l'investigués per presumptes delictes de desobediència i prevaricació amb relació a la celebració del referèndum.