La Diputació de Girona ha aprovat aquest matí el pressupost per al 2020, que ascendeix a 149,6 milions d'euros, el que significa un increment del 6%. Els comptes han tingut el suport dels dos partits de govern (JxCat i ERC), així com dels grups independents de la Selva i del Baix Empordà. En canvi, la CUP hi ha votat en contra, tal com havia anunciat, i el PSC finalment s'ha abstingut perquè el govern s'ha obert a possibles modificacions de partides com habitatge o ocupació.

Els dos grups independents s'han mostrat, en línies generals, d'acord amb les directrius del govern, agraint especialment els ajuts en matèria d'habitatge i el fons de cooperació als ajuntaments. Per això, malgat admetre que alguns números podrien ser diferents, tant Carles Motas (Baix Empordà) com Gisela Saladich (Selva) han considerat que el pressupost serà útil per ajudar els consistoris i fer front a situacions com la pobresa energètica i la manca d'habitatge assequible. A més, han agraït l'aposta pel Fons de Cooperació Local, que ascendeix a més de 20 milions d'euros, ja que és el que permet als consistoris fer les obres que considerin més adequades.

En canvi, la CUP ha tingut un discurs especialment dur amb Esquerra, al considerar que no ha tingut cap incidència en els nous comptes. "Estem molt decebuts amb ERC, perquè ha demostrat que quan té accés a llocs de presa de decisions no generen cap canvi, sinó que s'acomoden i miren cap a una altra banda", ha indicat la diputada Laia Pèlach. Un dels exemples que ha posat la diputada cupaire ha estat l'Espai Cràter d'Olot, acusant la diputada republicana Anna Barnadas d'estar-hi en contra a l'Ajuntament d'Olot i en canvi votar-hi a favor a la Diputació; això sí, després d'haver traslladat la partida de l'àrea de Medi Ambient a la de Presidència per tal de no haver-la d'assumir. El president de l'ens, Miquel Noguer, ha defensat "l'honestedat" de Barnadas i ha recordat que no es poden confondre els posicionaments municipals i els de la Diputació.

Per la seva banda, el vicepresident de l'ens, el republicà Pau Presas, ha considerat que les crítiques de la CUP als republicans responen més a "interessos electorals" que no pas a una preocupació sincera pel benestar dels gironins, i ha defensat la seva incidència en línies de treball com la lluita contra el canvi climàtic -afirmant que és "transversal" i que no depèn només de Medi Ambient, com deia la CUP-, habitatge -tot assegurant que s'ha passat d'una partida "gairebé inexistent" a més de dos milions d'euros- i la transparència, tot defensant accions com la creació d'un cercador de subvencions, un pla de govern i un codi de conducta.

Des del PSC, Juli Fernández, ha considerat que el pressupost és massa "continuista" i que no incorpora cap línia nova per avançar. El portaveu socialista ha agraït la partida d'habitatge però opina que s'hauria pogut anar un pas més enllà, igual que en matèria d'ocupació. També ha lamentat, igual que la CUP, l'existència d'un gran nombre de subvencions nominatives.

El president de l'ens, Miquel Noguer, ha defensat l'existència d'aquest tipus de subvencions -tot i que s'han reduït- perquè permeten als ajuntaments respondre a situacions d'emergència, però tot i això s'ha obert a poder parlar de modificacions en l'àmbit d'habitatge o ocupació. Per això, malgrat que inicialment volien votar-hi en contra, els socialistes s'han acabat abstenint.

En l'aprovació del primer pressupost conjunt amb ERC, Noguer ha volgut deixar clar que l'àrea de cooperació i l'equilibri territorial continuaran essent "l'ADN" de la Diputació, així com el fet d'haver apostat per les subvencions en habitatge perquè son el problema amb què més sovint es troben els municipis, malgrat que la CUP hagi considerat que aquest increment hagi estat massa petit. Pel que fa al creixement d'un 19% en el cost de l'estructura política denunciat també pels cupaires, Noguer ho ha atribuït al fet que l'actual equip de govern és més ampli.