Les actuacions per poder reobrir el passallís de Sobrànigues reobrir el passallís de Sobrànigues -que travessa el Ter entre Flaçà i Sant Jordi Desvalls i que està tancat des del temporal Gloria- es van posar en marxa ahir amb una primera reunió entre les quatre administracions implicades: els ajuntaments de Flaçà i Sant Jordi Desvalls, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Diputació de Girona.

Segons va explicar a Diari de Girona l'alcalde de Flaçà, Joan Adroher, la trobada va servir per dissenyar el pla de treball amb l'objectiu de «posar la passera en condicions per poder circular amb seguretat». De fet, va assegurar, ahir a la tarda ja es va redactar la sol·licitud i declaració de responsabilitats perquè l'ACA deixi operar des de la llera.

«S'haurà de posar maquinària i fer baixar una excavadora a la llera del riu, que servirà per mirar si l'esquerda va més enllà de la llosa de la superfície», va detallar. Segons el resultat de l'examen, els serveis tècnics de la Diputació seran els que redactaran el projecte de les reformes. A més, també estudiaran si s'han de tornar a col·locar els rastrells -els elements que frenaven l'aigua i protegien el passallís de patir esvorancs-, ja que es van desprendre amb el temporal i alguns d'ells se'ls van trobar a la presa de Colomers. També hi ha l'alternativa de posar una escullera de formigó perquè la passera no pugui descalçar-se amb la força de la riuada.

35 anys sense manteniment

El passallís es va construir el 1985 i, segons va denunciar l'alcalde, es tracta d'«una passera de 35 anys a la qual no s'ha fet manteniment». Durant aquests anys s'han fet malbé elements com ara les pilones de referència per calcular el nivell de l'aigua, que ja no hi són.

«La passera ha aguantat molts embats», va assenyalar Adroher. El tall del passallís ha portat la indignació de molts veïns que necessiten circular-hi, ja que ara per arribar a l'altra banda del riu han de fer una volta de més de 20 quilòmetres, mentre que la passera són dos quilòmetres i mig.