Ahir al matí, tot i que la decisió està en mans de l'Estat, la Generalitat proposava que els nens puguin sortir un altre cop al carrer, que teòricament no trepitgen des que es va decretar l'estat d'alarma i el confinament el 14 de març, a finals de mes. Explicava el Govern català que treballa en una mesura que es podria entendre com la que obriria el llarg procés de desconfinament que hi haurà per davant durant les properes setmanes (o mesos). L'anunci el va fer el conseller d'Interior, Miquel Buch, en la roda de premsa telemàtica que fa cada migdia al costat d'altres membres del Govern, confirmant el que ja des de primera hora del matí s'havia filtrat a mitjans com l'emissora Rac1. Al vespre, La Moncloa posava els punts sobre les «i», qualificava l'anunci de la Generalitat de maniobra de màrqueting i precisava que el Govern central ultima un pla de desescalada per tal que els nens puguin sortir al carrer sota estrictes mesures de precaució que anunciarà al llarg dels propers dies, informa El Periódico. L'anunci vincularà Catalunya, perquè la Generalitat, recorden des de Madrid, no té les competències per implantar el projecte anunciat unilateralment i que es portarà a debat avui al comitè tècnic d'emergències de la Generalitat. Seria una sortida de casa «limitada en el temps» i per «franges horàries» dels menors, després de més de trenta dies de confinament per la crisi de salut del coronavirus, des que el 13 de març van tancar les escoles precipitadament. Si el president, Quim Torra, aplica les mesures, violarà l'estat d'alarma, recorden des de La Moncloa.

El lehendakari, Iñigo Urkullu, també defensa prendre una mesura com aquesta a partir del 26 d'abril, quan s'acaba l'actual pròrroga d'un estat d'alarma que amb tota probabilitat es reactivarà fins a mitjans de maig.

Negociar-ho amb Madrid

Miquel Buch, fins ara gran defensor del confinament total, i molt crític amb la decisió del Govern central de permetre aquesta setmana el retorn a la feina dels treballadors no essencials, creu ara que en pocs dies podria ser «assenyat» que els nens surtin al carrer. De la qüestió també en va parlar la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que va matisar que estan treballant perquè les sortides, si Madrid les autoritza, siguin efectives «en els pròxims dies», afegint que podrien consistir, per exemple, en què els menors puguin sortir per fer una passejada d'una hora, sempre prop de casa.

La Generalitat adverteix que aquestes sortides s'haurien de fer amb mesures higièniques i de precaució, com l'ús de mascareta a partir d'una certa edat (primer es parlava a partir dels tres anys però Budó no va voler fixar de moment límits), i el manteniment de la distància de seguretat amb les altres persones del carrer. Buch també va parlar de la necessitat d'extremar la permanent higiene personal. Si el comitè tècnic del pla d'emergències Procicat ho avala, després caldria obtenir el vistiplau del Govern central. Que els menors puguin sortir al carrer és una mesura llargament reclamada per diversos sectors, fins i tot l'Associació Espanyola de Pediatria, sempre que es faci amb seguretat i es donin les condicions, la principal, que la pandèmia comenci a estar sota control.

La consellera de Sanitat, Alba Vergés, havia precisat que per als menors d'entre 3 i 12 anys d'edat seria necessària una mascareta, encara que sigui domèstica, però no els guants, si bé Budó va puntualitzar que faran cas dels «criteris sanitaris» que s'acordin, si així es decideix, per al conjunt d'Espanya.

En els casos de famílies amb més d'un fill petit, els menors podrien sortir junts, sempre sota supervisió d'un dels seus progenitors, almenys fins als dotze anys, ja que en els adolescents es considera que el nivell de supervisió no ha de ser tan alt, segons Vergés.