25 de abril de 2020
25.04.2020
Diari de Girona

França fixarà a finals de maig la data d'obertura de bars i restaurants

El sector de l'hostaleria es va reunir ahir amb el Govern per demanar-li una data, però l'executiu ho valorarà en funció de la situació sanitària

24.04.2020 | 23:46
Una dona passejant per París amb mascareta, ahir.

El Govern francès no fixarà una data d'obertura de bars i restaurants abans de finals de maig i ho farà en funció de les condicions sanitàries, segons va explicar ahir el ministre d'Economia, Bruno Le Maire, després d'una reunió amb el sector. La trobada, que es va celebrar de forma telemàtica amb la presència del president gal, Emmanuel Macron, a més d'alguns prestigiosos cuiners francesos, no va servir perquè els representants del sector de l'hostaleria aconseguissin fixar una data d'obertura, tal com pretenien. Tot i això, Macron ja havia avisat que el proper 11 de maig, quan s'acabi el període de confinament generalitzat al país, no s'obriran bars i restaurants.

El Govern va anunciar dimarts un període de dues setmanes suplementàries per avaluar la situació sanitària després del confinament i fixar llavors una data d'obertura dels establiments de restauració. El ministre d'Economia va indicar que utilitzaran aquest període per establir les circumstàncies de reobertura «en les millors condicions» i va citar algunes mesures, com una guia d'adaptació dels locals a les mesures sanitàries.

Le Maire també va anunciar un increment del fons d'ajuda a aquests establiments, ja que hauran de continuar tancats després de l'11 de maig. Les noves ajudes s'estendran a negocis més grans, de fins a 2 milions d'euros de facturació -en lloc del milió aprovat fins ara-, a empreses de fins a 20 treballadors -en lloc de 10- i amb un màxim de 10.000 milions, el doble del que s'havia establert fins al moment.

També s'allargarà per a aquests establiments els dispositius d'atur parcial (ERTO) i es negociarà amb bancs i asseguradores un fons d'inversió per a permetre'ls rellançar l'activitat en les millors condicions.

El xef francès Alain Ducasse, que va participar en la trobada, va valorar positivament aquestes mesures i va assegurar que són molt superiors a les adoptades en altres països on ell també té restaurants. Ducasse va assegurar que les mesures de suport estan destinades a mantenir l'ocupació malgrat que, després de l'obertura, els restaurants es veuran obligats a acollir menys clients per mantenir una distància entre ells.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook