12 de maig de 2020
12.05.2020
Diari de Girona

Un estudi liderat per l'ICS revela que la mortalitat del coronavirus és del 4 per cent

S'han testat unes 120.000 persones amb símptomes de COVID-19 a atenció primària · La taxa d'hospitalització ronda el quinze per cent

11.05.2020 | 23:36
Un estudi liderat per l'ICS revela que la mortalitat del coronavirus és del 4 per cent

Un estudi liderat per l'Institut Català de la Salut (ICS) a partir de 120.000 casos de persones amb simptomatologia covid-19 detectats en l'atenció primària a Catalunya, revela que la mortalitat d'aquest coronavirus arriba al 4%. La investigació l'han liderat l'ICS, l'Institut per a la investigació en l'atenció primària de salut Jordi Gol (IDIAPJGol) i la Universitat d'Oxford (Regne Unit), segons va informar ahir l'ICS.

Una de les conclusions de l'estudi, que està en fase de publicació, és que la taxa d'hospitalització en casos diagnosticats de covid-19 ronda el 15% al cap d'un mes de la diagnosi, i que la mortalitat se situa al voltant del 4%, una dada que augmenta a major edat. Aquest estudi, segons l'ICS, va més enllà de les dades generades per les hospitalitzacions i cures intensives i, per aquest motiu, es considera que és «únic al món».

Després d'analitzar les persones ateses en els centres d'atenció primària, la investigació indica que sis de cada deu pacients amb simptomatologia són dones, tot i que la mortalitat és més elevada en homes i també en gent gran. Una de les hipòtesis dels investigadors és que les dones tenen un component de protecció, que explicaria la taxa de mortalitat inferior tot i tenir igual o més infeccions que els homes.

Les dades de l'estudi s'han basat en les del Sistema d'Informació per al Desenvolupament de la Investigació en Atenció Primària (SIDIAP), amb una base de dades de registres d'atenció primària de l'ICS que aconsegueix més de 6 milions de persones. Els investigadors han creuat dades sobre les proves per detectar la covid-19 mitjançant PCR, les emergències hospitalàries i d'hospitalització, i registres de mortalitat.

S'han inclòs tots els pacients majors de 15 anys diagnosticats amb coronavirus entre el 15 de març i el 24 d'abril, i se n'han analitzat les característiques bàsiques i els resultats als 30 dies de la diagnosi. En total, es van identificar 121.263 i 95.467 pacients amb covid-19 per a estudis de caracterització i resultats, respectivament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook