Des de dilluns podem tornar a les terrasses, sens dubte una de les novetats més esperades de la fase 1. Des del govern de JxCat de l'Ajuntament de Girona hem deixat clar des del primer moment que estem al costat dels locals i que la nostra voluntat és que mantinguin tant com puguin l'aforament anterior al confinament. A Girona tenim clar que ens cal reprendre l'activitat per minimitzar els impactes de la crisi social i econòmica i hem de tenir present que entre els sectors d'hostaleria, comerç i turisme sumen més del 30% del PIB de la ciutat. Per tant, és urgent que es reactivin.

Amb aquesta premissa hem treballat des de l'àrea d'Urbanisme i Activitats, amb resultats satisfactoris en la gran majoria dels casos. Contra rellotge, pendents fins a última hora dels reials decrets administratius i amb un ull posat en l'experiència dels qui ja fa una setmana van entrar en fase 1. En aquest sentit, vull fer un agraïment especial a tot el personal municipal per la feina feta: lluny d'actituds funcionarials, hem estat tot el cap de setmana definint els detalls per aconseguir quadrar el cercle: garantir les distàncies de seguretat sanitàries, mantenir les voreres per als vianants i ampliar allà on ha estat possible les terrasses d'aquells locals que ens ho han demanat.

Evidentment, les decisions que es prenen no sempre agraden a tothom, però el que és important és que siguin justificades i que no hi hagi arbitrarietats. Vull recordar que en estar en fase 1, l'Estat ha dictaminat que només es pot ocupar fins a un 50% de la capacitat de la terrassa permesa per la llicència municipal, amb un mínim de 2 metres entre taula i taula o entre agrupacions de taules, i un màxim de 10 persones per taula. I sempre respectant la distància mínima de seguretat de 2 metres entre cada persona tret que visquin al mateix domicili o que portin mascareta.

A partir d'aquí, des de l'Ajuntament hem buscat maneres imaginatives de trobar l'equilibri entre seguretat, vianants i activitat econòmica, tal com ens havíem compromès amb el sector. La solució ha sigut permetre ampliar els metres quadrats de terrassa, de manera que es pogués mantenir el màxim de l'aforament permès però tot respectant les distàncies incloses en la normativa. En la majoria d'establiments s'han trobat fórmules per fer-ho possible, però cada cas és diferent i ve condicionat per l'entorn. Això ens ha obligat a denegar per ara algunes sol·licituds per impossibilitat material d'ampliar o fins i tot mantenir la terrassa sense perjudicar la seguretat sanitària i l'accessibilitat dels vianants. Esperem que si anem avançant de fases, puguem cercar noves solucions per a aquests casos.

El diumenge a la tarda vam trucar als 33 establiments que ens havien presentat per registre propostes d'ampliació de terrasses, mentre molts altres locals estaven a l'expectativa del funcionament d'aquesta arrencada. I des de dilluns que estem, in situ, veient l'efectivitat de les mesures i comprovant si es poden ajustar encara més allà on sigui possible, a banda de tramitar les noves peticions d'ampliació que estan entrant. Com molts ciutadans ja hauran comprovat, les terrasses estan guanyant sobretot espai als cotxes i les motos: estem reduint zones d'aparcament i carrils sencers de circulació perquè els locals hi puguin posar les terrasses. Sabem que això inicialment també ens pot portar alguna crítica o que pot generar algun desajustament en la mobilitat que amb bona voluntat entre tots resoldrem.

La meva satisfacció com a regidor és comprovar com les terrasses s'han omplert, la gent n'està fent ús, i cada dia hi ha més locals que ens demanen ampliar la seva terrassa i així poder obrir amb unes mínimes garanties econòmiques en el moment d'aixecar la persiana i recuperar els treballadors. De ben segur que hi haurà coses que haurem de millorar, si bé considero que a Girona hem reaccionat amb rapidesa i rigor en aquest episodi, d'una complexitat enorme i que està requerint actuacions de cirurgia molt fina a la via pública. Gràcies a tothom per la comprensió i la col·laboració.