Els museus de Girona obriran les portes de manera conjunta el proper dijous 4 de juny, després que la demarcació hagi entrat en la fase 2 del desconfinament des de dilluns que ve. Ho faran després de dos mesos i mig tancats com a conseqüència de la crisi del coronavirus. Per tal de reactivar les visites i l'interès, tant l'Ajuntament com la Generalitat han impulsat una campanya amb diverses ofertes, entre les quals hi ha entrades gratuïtes en els recintes els primers dies. La xarxa Gironamuseus està formada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya - Girona, el d'Art de la ciutat, el d'Història, el Museu d'Història dels Jueus, el del Cinema i la Casa Masó. A més, també està prevista la reobertura del Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona, que no forma part de la xarxa, però que s'ha volgut fer coincidir amb la resta.

Tots els set centres han adaptat les seves instal·lacions per satisfer les mesures de seguretat i higiene exigides dins dels plans de desconfinament. D'aquesta manera, es busca oferir garanties als treballadors i donar confiança al públic. Així, el Museu d'Arqueologia de Catalunya torna a obrir la seu gironina del monestir de Sant Pere de Galligants. Els usuaris podran tornar a visitar presencialment el monument i les col·leccions arqueològiques que expliquen des de la prehistòria fins a la tardoantiguitat en terres gironines. L'horari de visita serà de dimarts a dissabte, de 10 a 19 hores, i diumenges i festius, de 10 a 14 hores. Cal tenir en compte que l'entrada serà de franc fins al 28 de juny. Un horari que comparteix el Museu d'Art de Girona, que, això sí, retalla en deu dies la gratuïtat de les entrades - fins al 18 de juny . Les visites caldrà fer-les amb mascareta i es podran veure dues exposicions temporals que estaven en curs en el moment del tancament: Falsos verdaders, l'art de l'engany, prorrogada fins al 13 de setembre, i Modest Urgell, més enllà de l'horitzó, que hi serà fins al 27 de setembre. El Museu d'Història de Girona i el d'Història dels Jueus obriran també el 4 de juny. L'entrada serà gratuïta fins al 18.

En relació amb el Museu del Cinema, el centre obrirà de nou per oferir un recorregut per les diferents tecnologies i espectacles que formen part de la història de la nostra cultura audiovisual, que van des de les ombres xineses, a les llanternes màgiques, a les vistes òptiques, al kinetoscopi, fins al cinematògraf dels germans Lumière, entre molts altres. Ho farà en el seu horari habitual, de dimarts a dissabte, de 10 a 18 hores, i els diumenges ,de 10 a 14 hores. Pel que fa a la Casa Masó, a partir del dia 4 es podran tornar a fer reserves telefòniques. Inicialment només es faran visites guiades dos dies a la setmana, dimecres i divendres, i només a grups reduïts que pertanyin a la mateixa unitat familiar, per tal de minimitzar el risc de contagi i per poder garantir la neteja i desinfecció de totes les zones de la casa després de cada visita. Al juliol també s'obrirà la sala d'exposicions temporals, que es podrà visitar els caps de setmana. El Bòlit, Centre d'Art Contemporani reprèn la programació amb les exposicions que van quedar interrompudes amb el tancament i que s'han prorrogat: El món serà Tlön, que es podrà visitar fins al 23 d'agost, i Taller d'anatomia: la mà que pensa, fins al 5 de juliol. L'accés als espais expositius s'haurà de fer en grups reduïts i mitjançant un sistema de torns o amb cita prèvia.

Amb l'entrada en fase 2, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) reobre els jaciments d'Empúries, Ullastret i Olèrdola i la seva seu a Girona, situada al monestir de Sant Pere de Galligants. En el cas dels tres primers, els monuments obriran dimarts vinent, mentre que Sant Pere de Galligants s'esperarà a fer-ho fins al dijous 4 de juny (coincidint amb la resta de museus de la ciutat). Una altra instal·lació cultural que reobrirà la setmana que ve és el Centre Cultural La Mercè. Ho farà amb l'exposició del pintor expressionista andalús Guerrero Medina El paisatge que m'habita. Es tracta d'una mostra organitzada conjuntament entre el centre i la Fundació Vila Casas i que estava prevista inicialment per als mesos de març i abril, però que la pandèmia va obligar a suspendre. On de moment les persianes seguiran abaixades és als cinemes. Tot i que des de dilluns podrien obrir amb un terç de l'aforament, la intenció és esperar a finals de juny o primers de juliol, ja en fase 3 o en la nova normalitat, per poder tenir estrenes i arribar al 50% de la capacitat.