Els municipis de la riera de Merlès han acordat prohibir-hi el bany aquest estiu per evitar l'afluència massiva de visitants i la propagació del coronavirus Es tracta dels ajuntaments de les Llosses, Borredà, Gaià, la Quar, Lluçà, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà i Santa Maria de Merlès. Segons han explicat, a través d'un comunicat, en els dies vinents es col·locaran cartells informant de la prohibició i començarà un servei de vigilància, amb el suport els Agents Rurals i els Mossos d'Esquadra. L'incompliment de la prohibició pot suposar una sanció que oscil·larà entre els 750 i els 3.000 euros.

La prohibició del bany és possible gràcies a dues normatives vigents, en matèria de protecció de la salubritat pública i d'ordenació sanitària, que atribueix als ajuntaments la competència pel control sanitari d'àrees d'activitat fisicoesportiva i d'esbarjo, com és el cas de la zona de bany a la Riera de Merlès.

La riera de Merles forma part del Pla d'espais d'interès natural. És un espai natural protegit, reserva natural parcial, zona especial de conservació (ZEC), zona especial de protecció d'ocells (ZEPA) i és part de la Xarxa natura.