Les ordres de protecció D'aquestes, però, els jutges en van denegar gairebé la meitat (48%). Les dones -i en un cas el Ministeri Fiscal- van sol·licitar 128 ordres de protecció, mentre que l'any anterior en van ser 110. Es tracta d'un increment del 14,5% però tot i això, només en van prosperar 68 i la resta, 60, van acabar refusades. De totes les ordres de protecció, 126 van ser requerides per les víctimes.

Del total d'ordres de protecció aprovades, en van derivar 140 mesures cautelars. Aquestes poden ser tant de caràcter penal com civil. Del primer grup, se'n van cursar 118. Entre les més habituals hi ha l'ordre d'allunyament (65) o la prohibició del maltractador de comunicar-se amb la víctima (49).

Pel que fa a les mesures cautelars de tipus civil més aplicades (22), hi ha la de prestació d'aliments (6) o la permuta de l'ús de vivenda (5). La demanda de la mesura la fa la víctima i llavors el jutge decideix si l'adopta o bé la denega en funció de l'estudi cas per cas de maltractament.

Un altre aspecte destacat en els casos de violència masclist El primer trimestre es va tancar amb 546 a la província de Girona. Això representa una davallada del nombre de demandes, d'un 2% respecte al mateix període de l'any passat. En canvi, el nombre de víctimes va patir un increment (4,15%) i entre gener i març n'hi va haver 502.

Maltractades per l'exparella

Quant a la tipologia de víctimes, s'ha de dir que majoritàriament són dones de nacionalitat espanyola (273) i 229, estrangeres.

Pel que fa a la relació que tenien la víctima i el presumpte maltractador en el moment de la denúncia, majoritàriament eren la seva exparella. Hi havia 37 casos en què era l'exmarit i 49, persones amb qui tenien una exrelació afectiva. La resta de víctimes es trobaven amb una relació (59) i en 22 casos era el marit.

Un altre aspecte destacat de les dades de l'Observatori contra la violència masclista, que fa públiques les dades del Consell General del Poder Judicial, és el nombre de persones que han hagut de passar a disposició judicial per un cas de maltractaments.

Menys acusats a judici

Fins a 37 homes van ser jutjats per algun delicte relacionat amb aquesta xacra social. Es tracta d'un 37% menys que el mateix trimestre de l'any passat (51). S'ha de dir que dels 37, 21 van acabar condemnats i 16 absolts.

Durant el procés judicial, en 57 casos la víctima es va acollir a la dispensa de l'obligació legal de declarar durant els primers tres mesos de l'any.