El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar ahir a la tarda la limitació de reunions a un màxim de sis persones, les classes virtuals a la universitat i reduir l'aforament al 50% en els actes religiosos, com havia acordat el Govern al costat d'una bateria de mesures restrictives contra el coronavirus. En la seva resolució, el TSJC avala els tres punts que va plantejar el Govern davant la justícia per la seva possible afectació als drets fonamentals. La secció tercera de la sala no es va pronunciar a favor ni en contra d'altres apartats de la resolució de la Generalitat.

Després de recordar que la Fiscalia no es va oposar a l'adopció d'aquestes mesures restrictives, el TSJC remarca que en el procediment no s'han mostrat raons contràries a la seva aplicació. Ho va fer argumentant que ningú dubta de la «colossal i extraordinària rellevància» de la pandèmia, fet que va obligar a les administracions a adoptar mesures preventives.

Pel que fa a la limitació de les trobades a un màxim de sis persones, adverteix, però, que aquesta mesura no s'ha d'interpretar de manera que suposi una anul·lació de l'exercici del dret de reunió recollit a la Constitució. Sobre la limitació d'aforament als actes religiosos, no ho veu ni desproporcionat ni injustificat. Amb relació a les classes virtuals a la universitat, el TSJC no ho considera com una «restricció transcendent», sinó com una «modulació» de la forma de prestar la docència, que és «conseqüent» a les dades de «creixement accelerat» dels contagis en els grups d'edat concernits.

La resolució del TSJC va comptar amb el vot particular d'una de les tres magistrades de la sala, que tot i que també està a favor de l'aval discrepa de l'avís de la sala que la limitació de les reunions a un màxim de sis persones com planteja la Generalitat no pot anar en contra del dret de reunió.