El passat 13 d'octubre en aquestes mateixes pàgines del Diari de Girona, el Diputat de Ciutadans al Parlament de Catalunya Jean Castel publicava un article titulat «L'ocupació genera Alarma Social». En el mateix hi havia tot un seguit d'afirmacions amb les quals podria estar-hi d'acord, i que passo a detallar:

«Es fa pesat haver de repetir que l'ocupació il·legal genera alarma social, però es que és així. Està comprovat».

«...Poblacions que han experimentat un increment de l'ocupació il·lega, també han augmentat la delinqüència».

«L'ocupació encara té conseqüències més greus, com és l'expulsió dels veïns dels seus propis barris a base de coaccions, amenaces, i dinamitant la convivència, o la implantació de màfies organitzades que campen lliurement».

També diu que han proposat una reforma legislativa al Congrés dels Diputats.

D'aquestes situacions el senyor Castel, erròniament, en fa responsable el Govern de la Generalitat, segons ell per no actuar i tenir una actitud passiva davant d'aquesta problemàtica, quan el que podria fer és aplicar la Instrucció de la Fiscalia General de l'Estat recentment publicada.

El senyor Castel vol fer creure, amb la seva visió esbiaixada i intencionada, que la situació s'ha podrit per una manca d'actuació, cosa que és del tot errònia. Tant la Delegació del Govern de la Generalitat a Girona, com la Direcció de Serveis Territorials que m'honoro en gestionar (i que no em discutirà que som Govern), portem fent gestions des de fa anys per poder resoldre aquesta situació que preocupava i preocupa els ciutadans i també els alcaldes de tots els colors politics (bé, menys el seu perquè no en té, d'alcaldes). Hem intentat portar a terme accions, però aquestes sempre topen allà mateix, la norma no és adequada per resoldre aquest problema. I és per això que certament des del Departament d'Interior ja fa temps demanem la modificació de la Llei d'Enjudiciament Criminal i del Codi Penal, però no estem sols, les organitzacions empresarials i mes recentment, el col·legi d'advocats de Barcelona també ho han demanat.

Veient la problemàtica, algunes fiscalies com la de les illes Balears o la de València havien dictat instruccions fent interpretacions més generoses, en el sentit de poder aplicar mesures cautelars de desnonament en les situacions que qualificaríem d'ocupacions delinqüencials. És a dir, que els que ocupen pisos de bancs que fan servir com a base per conrear marihuana o per cometre altres activitats delictives, i que a més, provoquen greus molèsties als veïns amb sorolls, brutícia i activitats incíviques se'ls pugui fer fora, prèvia l'oportuna denúncia. Finalment, aquest setembre la fiscalia general de l'Estat ha dictat una Instrucció en el mateix sentit.

Aquesta és la que el senyor Castel diu que el Govern no aplica.

En aquesta afirmació no s'ha tingut en compte que la pròpia Instrucció diu a la conclusió primera que els fiscals caps de les diferents fiscalies territorials a la primera reunió de la Comissió Provincial de Policia Judicial (pels que no ho sàpiguen, aquesta comissió la integren jutges, fiscals, i els cossos i forces de seguretat en tant que actuen com a policia judicial), traslladaran al detall les pautes de la instrucció a les diferents unitats de policia judicial desplegades a cada zona (a Catalunya també hi ha el cos de Mossos d'Esquadra).

A veure, senyor Castel, aquesta és una instrucció que fa la fiscalia general de l'Estat, que la comunica als fiscals caps provincials i que després han d'aplicar els jutges que es poden servir dels Mossos d'Esquadra, en tant que policia judicial, per tant, a les ordres de jutges i fiscals per demanar les mesures cautelars abans esmentades. Em pot dir en quin moment apareix el Govern de la Generalitat en aquest organigrama? Que jo sàpiga ni els jutges, ni els fiscals ni els Mossos d'Esquadra quan actuen com a policia judicial depenen del Govern, per tant, li demano que faci menys demagògia en un tema molt sensible a la societat.

Per a mi queda clar que l'esmentada Instrucció és un pas endavant, però del tot insuficient, i com he dit abans el que cal és una reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal i del Codi Penal, per poder ser més resolutiu en aquest problema que massa vegades afecta tercers de bona fe, que són els veïns i que en paguen les conseqüències. Per tant, ja que tan vostè com jo creiem que l'ocupació il·legal és un problema, el convido a demanar aquesta modificació el més ràpid possible, però, si us plau, no us equivoqueu de govern, qui l'ha de canviar és el de l'Estat i la seva majoria parlamentaria. El dia que Catalunya sigui una república independent llavors ho podrem fer des del nostre Govern, i ben segur que ho farem mes ràpid.