L'Esquerra Independentista de les comarques gironines ha denunciat que diverses organitzacions com la Forja, la CUP o el sindicat SEPC han estat víctimes del presumpte cas d'espionatge dels Mossos d'Esquadraque va publicar el diari digital La Directa. Representants d'aquestes entitats asseguren haver rebut correus electrònics i missatges de persones que «fingien» ser-ne membres per treure'ls informació sobre mobilitzacions com l'11 de setembre. Els afectats denuncien que es tracta d'un intent de «reprimir» la seva activitat política i el moviment independentista i reclamen saber si es tracta d'una intervenció «orquestrada» per la Generalitat o des de l'Estat.

També demanen la compareixença dels consellers d'Interior, Miquel Sàmper, i de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i que es «depurin» responsabilitats dins del cos. Les entitats afectades serien la Forja, Alerta Solidària, la CUP i el sindicat d'estudiants SEPC, que ahir van denunciar que van rebre correus electrònics i missatges per part de persones que fingien ser membres de les seves organitzacions per treure'ls informació sobre concentracions i mobilitzacions.

En concret, el membre de la CUP, Lluc Salellas, va explicar que el mes de juliol va rebre un correu electrònic d'una persona que es feia dir Marta i que s'identificava com una integrant de la Forja. Salellas va detallar que va enviar el correu a través d'un grup d'entitats independentistes que feia quatre anys que no tenien activitat i que li demanava com s'organitzarien de cara a l'11-S. També li va demanar el contacte de l'Alba Artés, militant del SEPC, amb qui va contactar. Artés va indicar que li va demanar informació sobre convocatòries, que la van «anar a buscar» per la seva «praxi política». «No són fets aleatoris», va insistir. En aquest sentit, va exigir una «investigació interna» i depurar «responsabilitats». En el cas d'en Pau Turró, de la Forja, el van contactar «suplantant» membres de la Forja del Baix Empordà. «Em van demanar ponències d'actes i què faríem per la diada», va explicar. Tots tres van sospitar dels seus interlocutors i han explicat que les seves sospites van propiciar el procediment que va «permetre descobrir» la trama.

Alerta Solidària ja ha presentat una querella criminal per suplantació d'identitat i revelació de secret en nom de Lluna Berlanga, la portaveu del col·lectiu la Forja, i està previst que se'n presentin dues més per part de la CUP Nacional i la Forja.

La trama destapada la setmana passada pel digital involucraria els Mossos en un cas de suplantació d'identitat a organitzacions de l'esquerra independentista. Per la seva banda, els Mossos i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat han negat «cap actuació d'espionatge, suplantació d'identitat i accessos autoritzats».