Els alumnes de formació professional ocupacional (treballadors en actiu o sense feina) podran obtenir certificats de professionalitat als instituts de formació professional inicial (nois i noies amb l'ESO acabat). A l'institut olotí van tenir una primera experiència en electromecànica.

Fins ara, aquest tipus d'ensenyament s'impartia exclusivament als centres propis del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) o bé a través d'entitats col·laboradores.

Ho van explicar ahir els consellers Chakir el Homrani (Treball, Afers Socials i Famílies) i Josep Bargalló (Educació) a l'Institut de Formació Professional la Garrotxa d'Olot.

A Olot, els consellers van avaluar el pla pilot fet l'any passat a set instituts de les comarques de Girona i les Terres de l'Ebre. Aquest any, han renovat el conveni per ampliar l'experiència a 26 nous centres de totes les demarcacions i abasten 46 especialitats.

El conseller El Homrani va plantejar que havien detectat manca d'oferta en algunes especialitats a determinades zones del país. Segons ell, aquesta situació va motivar els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i el d'Educació a impulsar un projecte per impartir formació professional ocupacional als centres de secundària, on no es podien cursar determinades especialitats demandades pel mercat de treball. «Aquest fet permetrà doncs oferir als alumnes certificats de professionalitat en centres de formació professional inicial», va exposar.

El Homrani va explicar que l'experiència de l'institut de Formació Professional la Garrotxa en formació en electromecànica ha estat el resultat d'un treball conjunt entre l'oficina d'Olot del Servei d'Ocupació de Catalunya, l'Institut de Formació Professional la Garrotxa, el teixit empresarial i les persones que demandaven la formació per millorar les seves vides. El conseller va definir la iniciativa com una manera de donar resposta a les necessitats del teixit productiu.

Per la seva part, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va explicar que la voluntat del govern és desenvolupar la formació professional en tota la seva amplitud per tal de donar resposta al mercat laboral, als emprenedors i al desenvolupament econòmic. Va apuntar que els objectius esmentats no «han de dependre d'un sol departament». Va definir el conveni entre Treball i Família i Educació com una manera d'utilitzar els recursos. Els recursos són el servei de formació del Servei d'Ocupació de Catalunya i els centres de formació professionals de secundària.