Els autònoms i restauradors de Girona han acabat la paciència i ahir van evidenciar la seva frustració amb dues concentracions: al matí davant la delegació d'Hisenda i una segona, a la tarda, a la plaça del Vi, més multitudinària. Aquesta darrera va aplegar més de 150 persones que van denunciar que es troben «al límit», reclamar ajudes directes i la reobertura dels negocis afectats per les restriccions de la covid-19. Durant la concentració es van viure moments de tensió entre els manifestants i l'alcaldessa, Marta Madrenasa escoltar les reivindicacions dels afectats, i que es va comprometre a pressionar al Govern català per a què puguin tornar a obrir.

Denuncien que fa setmanes que no tenen ingressos, però que, tot i això, se'ls segueixen cobrant els impostos. «Només tenim despeses» alerta la Maria José Gaete, propietària del restaurant mexicà Copihue de Girona. A més del tancament, Gaete assegura que el confinament municipal els ha perjudicat el servei de menjar a domicili els caps de setmana, que és quan més comandes rebien, i demana una solució. «Ens estan deixant sense recursos» alertava.

La protesta s'ha produït la mateixa setmana en què la Generalitat ha esgotat els 20.000 euros d'ajudes als autònoms i de la polèmica pel col·lapse de la web. Aquest ha sigut el cop de gràcia que ha empès els autònoms a mobilitzar-se. Ahir va coincidir amb l'anunci de la Generalitat de prorrogar 10 dies més les restriccions, fet que els va indignar encara més. Entre els concentrats, majoritàriament restauradors, també hi havia altres autònoms afectats com ara centres de formació privat.

«Estem aquí per expressar el nostre rebuig contra el govern de la Generalitat perquè ens ha tractat molt malament. S'han separat del poble», criticava la Natàlia Pons, del restaurant la Vedette. «Som el 13% del PIB del país i, si caiem, ja veurem què fan», alertava la restauradora.

Ingressos zero

«Si els ingressos són 'zero', també ho haurien de ser els pagaments», reclamava també el president de l'Associació d'Hostaleria de Girona, Josep Carreras. La setmana passada ja es va reunir amb l'alcaldessa per traslladar-li la greu situació en què es troba el sector i, durant la trobada, va presentar una bateria de propostes, entre les quals hi ha ajudes directes, incentius per les noves obertures o permetre la circulació temporal de vehicles al barri vell per recollir menjar als establiments tancats, facilitats per l'ocupació de la via pública, entre d'altres. Carreras assegura que en va sortir amb «bones sensacions» i espera que part d'aquestes mesures s'incloguin en els pressupostos del 2021.

Sota crits de «Volem treballar», els manifestants van reclamar a l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas i que traslladi al Govern català les reivindicacions dels autònoms.

Tensió amb Madrenas

Madrenas va interrompre una reunió amb el Procicat per baixar a peu de plaça a escoltar les reclamacions dels concentrats. Durant la protesta es van viure moments de tensió entre els manifestants i l'alcaldessa, a qui van escridassar en alguna ocasió, en considerar que les mesures preses per les administracions són insuficients. L'alcaldessa va recordar que gran part de les reivindicacions, com aturar el cobrament dels autònoms, depenen a l'Estat.

«Per què no us abaixeu el sou?» cridava un dels concentrats. «La culpa no és nostra», replicava un altre. Davant les crítiques, l'alcaldessa va recordar que l'Ajuntament ja havia rebaixat la taxa de recollida d'escombraries i va defensar estar al costat dels autònoms. «Ja us entenc, pressionarem al Procicat», va respondre.

En declaracions posteriors als mitjans de comunicació, Madrenas va posar de manifest que a la concentració hi havia «molta ràbia i frustració» per la gestió de la pandèmia. «Traslladaré al Govern tot el que s'ha viscut en la protesta, perquè feia molt temps que no es veia una situació així per part de persones responsables de petites i mitjanes empreses», va remarcar. «El que vol la gent és treballar i entenc perfectament les seves reivindicacions», va assegurar.

Madrenas va reconèixer que és una situació difícil, però que cal posar-se «a la pell dels altres» i entendre les seves dificultats i apuntava que cal trobar l'equilibri.

Els autònoms i restauradors concentrats ahir van assegurar que si no els permeten tornar a treballar el proper 23 de novembre, desobeiran les restriccions i obriran els locals.

Per la seva banda, l'alcaldessa va dir que és «lícit i lògic» però ho atribueix al «desànim» que estan patint. «Espero que les administracions sabem reaccionar i trobar fórmules» va dir, alhora que recordava que si hi ha persones amb problemes per tenir les necessitats bàsiques cobertes ho ha de comunicar a l'ajuntament pera què puguin intervenir.

Després de la concentració, alguns dels manifestants es van reunir amb l'alcaldessa a l'Ajuntament en una trobada ja programada prèviament i durant la qual van tornar a fer-li arribar les necessitats i problemàtiques que tenen.

D'altra banda, la setmana vinent, representants de la restauració a Catalunya viatjaran a Madrid, on tenen previst reunir-se amb empresaris i amb representants del Govern de la comunitat per intercanviar opinions sobre les mesures que apliquen i que permeten tenir oberta la restauració. La intenció és poder-ho proposar a Catalunya.

Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus