La Policia Nacional juntament amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social de la província de Girona ha detectat 38 treballadors sense permís de treball i ha detingut quatre persones des de principis d'any. Cada expedient administratiu de la Inspecció de Treball i Seguretat Social pot suposar multes que van dels 10.000 als 100.000 euros.

Els operatius desenvolupats en el marc de la lluita contra l'explotació laborals'han realitzat en el marc del protocol de col·laboració entre ambdues institucions. Durant els dispositius s'han inspeccionat 50 establiments a la província de Girona i identificat 318 treballadors.

Les actuacions de més rellevància són les fetes el 14 de juliol de 2020, en un establiment hostaler a L'Escala, com ja va avançar Diari de Girona, en el qual es van identificar a tres ciutadans estrangers sense la corresponent autorització de treball, instruint-els corresponents expedients administratius sancionadors per la ITSS. Un dels identificats va resultar detingut perquè havia usurpat durant un any la identitat d'un ciutadà espanyol, instruint-per això diligències policials.

En el marc del Dia de l'Acció Conjunta de l'Empact Europeu contra la lluita del Tràfic d'Éssers Humans amb fins d'Explotació laboral, realitzada entre els dies 14 a 18 de setembre es van inspeccionar 26 establiments de la província de Girona, i van identificar 112 treballadors. Que van acabar amb l'inici de 14 expedients administratius per la ITSS, així com 13 expedients administratius d'expulsió en aplicació de la vigent Llei d'Estrangeria. També van detenir una persona per desobediència greu. En aquest operatiu van col·laborar conjuntament amb la Policia Nacional i la ITSS, les Policies Locals de Girona i Platja d'Aro.

Finalment com un altre dels operatius notables, fruit d'aquesta col·laboració, és la inspecció realitzada en un establiment hostaler d'Olot el 24 de setembre, on es va detectar una ciutadana sense autorització de treball que va resultar ser menor d'edat, procedint-se a la protecció de la mateixa i lliurament als que exercien la pàtria potestat.

Aquesta inspecció, que també va avançar Diari de Girona, juntament amb tasques de vigilància i investigació policial va comportar a la detenció d'una persona resident en aquesta localitat, com a presumpte autor d'un delicte contra els drets dels treballadors i estafa, per l'engany realitzat a una treballadora perquè treballés en la seva local, sense l'autorització legal per a això, imposant-li al seu torn una jornada laboral que excedia del que s'estipula per llei per a aquest sector, i finalment no complir amb les obligacions salarials. En el mateix també va col·laborar la Policia Local de llalocalitat.