La setmana passada, en una entrevista amb aquest diari, Neus Fanals explicava com havia decidit fer servir una nota d’accés gairebé perfecte, un 13,981, per estudiar ben a prop d’on havia fet la Primària (el col·legi Doctor Masmitjà) i la Secundària (Institut Montilivi). «Vull fer Medicina a la UdG, vaig anar a una jornada de portes obertes i el seu mètode em va enamorar», explicava Fanals que, amb les seves notes, podria estudiar allà on volgués. I la realitat que, a poc a poc, i encara una mica lluny de la històrica demanda que tenen les facultats de medicina barcelonines, el prestigi d’estudiar Medicina a la Universitat de Girona amb el seu i mètode d’aprenentatge per resolució de problemes va creixent. Un prestigi que comporta més gent que l’escull com a primera opció, 304 pels 259 de l’any passat, i que tingui la nota de tall més alta de la Universitat de Girona amb un 12,774.

La tendència a l’augment en les notes no ha estat només exclusiu de Medicina i, per exemple, en nou de les deu carreres amb el requisit d’accés més elevat la nota ha pujat respecte a fa un any. Amb la pandèmia posant el sistema sanitari en primera pàgina de l’atenció mediàtica, l’habitual interès que desperten els estudis al voltant de la salut i de les ciències de la vida encara ha augmentat més amb especialitats com Medicina, Biotecnologia, Infermeria, Enginyeria Biomèdica i Biologia apareixent entre els graus amb les notes de tall més altes a la Universitat de Girona.

El doble grau en Biologia i Biotecnologia té la segona nota de tall més alta de la Universitat de Girona amb un 11,768 i, completant, les deu primeres posicions hi ha la combinació entre Administració i Direcció d’Empreses i Dret (11,224), el també doble grau en Biologia i Ciències Ambientals (11,026), Biotecnologia (10,89), Infermeria (10,884), Enginyeria Biomèdica (10,734), la doble titulació en Criminologia i Dret (10,704), Biologia (10,506), el doble grau en Administració i Direcció d’Empreses i Economia (10,492) i la doble titulació de Mestre d’Educació Infantil i Primària (10,456).

Pel que fa al conjunt de les universitats públiques catalanes, les tres carreres amb les notes de tall més altes són les mateixes que l’any passat: el doble grau de Física i Matemàtiques a la UAB, amb un 13,566; la mateixa opció a la UB, amb un 13,546, i Matemàtiques a la UPC, amb un 13,218. El problema és que sumant les tres carreres no arriben a una oferta de 100 places el que les converteix en uns estudis de molt difícil accés.