El procés participatiu FEM Garrotxa, emmarcat en el Pla Estratègic de la Garrotxa 2020-2030, ja es troba en fase de redacció. Tot i que encara queden dies per recollir possibles propostes, el Consell Comarcal i Resilience Earth -les dues entitats organitzadores- ja han començat a ordenar i classificar les idees que garrotxins i garrotxines han proposat per millorar la seva ciutat. Fins a finals d’estiu es vol redactar un pla estratègic que reculli totes les opinions que s’han recollit en els últims mesos a través de diferents vies. En declaracions a Ràdio Olot, Francesc Canalias, un dels impulsors del FEM Garrotxa, va valorar molt positivament el procés de participació. Va explicar que «està molt sorprès perquè la gent diu coses interessants». També va detallar que algunes idees s’han repetit, i això evidencia unes «idees força».

El projecte està previst que s’acabi al final de l’estiu. A la tardor està previst que es faci un acte públic per presentar el document definitiu amb les idees, accions i mesures que la població de la Garrotxa ha proposat perquè es diguin a terme durant la pròxima dècada al territori. Serà un document que establirà les bases per a la millora de la governança de la comarca i assegurarà que les decisions estratègiques i polítiques públiques siguin participatives i consensuades.

Alineats amb els ODS

El FEM Garrotxa va arrencar el passat 7 d’abril. Des de llavors s’han fet 16 taules participatives que van tractar diferents àmbits com la sostenibilitat, la comunicació, les relacions institucionals o la prosperitat, entre altres. També s’ha fet una enquesta per recopilar la veu i les propostes de la població envers el present i el futur de la Garrotxa.

L’objectiu de disposar d’un Pla Estratègic per a la comarca, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU va sorgir del Consell Comarcal de la Garrotxa, amb l’adhesió i compromís dels vint-i-un municipis de la comarca. El projecte també persegueix la resiliència del territori, és a dir, adaptar-se favorablement a la dinàmica d’un entorn canviant.