El Centre de Cultura i Natura Can Trona de la Vall d'en Bas (Garrotxa) ha acullit aquest dissabte la primera jornada de convivència i treball del Govern. Una jornada que ha tingut la voluntat de reforçar la cohesió interna dels membres de l'executiu català i en què hi han participat una trentena de membres. La trobada ha estat encapçalada pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ha comptat amb els catorze consellers que ocupen les diferents àrees de govern. A més, també hi han assistit diversos directors generals de cada departament.

 El Govern ha tancat aquest dissabte files entorn del projecte d'ampliació de l'aeroport de Barcelona-El Prat en asseverar que no avalarà cap proposta que impliqui "destrossar" l'espai natural protegit de la llacuna de la Ricarda, i ha situat la "protecció mediambiental" com a "línia vermella". Aquest ha estat el missatge unitari que ha volgut transmetre Plaja, en roda de premsa després de la jornada de treball a la Vall d'en Bas.

D'acord amb Plaja, la reforma del principal aeroport de Catalunya es durà a terme "en els termes i condicions que es pactin en el Pla Director", però ha avançat que el Govern no recolzarà ni avalarà cap "reforma o proposta que destrossi la llacuna de la Ricarda", espai natural protegit per la xarxa europea Natura 2000. "La protecció mediambiental és la línia vermella", ha recalcat.

Les paraules de la portaveu han arribat després de la polèmica que ha generat el Document de Regulació Aeroportuària (DORA) que Aena va presentar ahir davant la Comissió de Coordinació Aeroportuària de Catalunya, ja que preveu ampliar la capacitat de vols de l'aeroport de Barcelona estenent la tercera pista cap a l'est, la qual cosa suposaria afectar La Ricarda.

Durant la jornada, l'executiu també ha informat que la setmana que ve anunciarà els membres que formaran el grup de l'acord per l'amnistia i l'autodeterminació. Un dels membres que formarà part del grup serà l'exdiputat de la CUP al Parlament, David Fernández. Segons Plaja, aquest acord serà "de llarg recorregut" i servirà per "reforçar la proposta catalana" a la Taula de Diàleg, que passa, ha recordat, per "posar fi a la repressió a través d'una amnistia i resoldre el conflicte polític a través d'un referèndum d'autodeterminació que doni veu al poble català".