La Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme ha assumit la redacció del nou POUM de Cadaqués per adaptar-lo a la desclassificació de terrenys que impedeix noves urbanitzacions en espais on l’antic planejament sí que ho permetia. «És un municipi amb un alt valor ambiental, paisatgístic, arquitectònic i social, per això excepcionalment estem elaborant el POUM», va exposar ahir el director general, Agustí Serra, que va remarcar que va ser una de les poblacions on més superfície van desclassificar amb el pla per blindar la Costa Brava de creixements desaforats. Serra recorda que el pla actual és molt antic, data del 1986, i avança que el nou reduirà «al màxim» els habitatges nous permesos.

«És un Pla d’Ordenació Urbanística Municipal molt important», va afirmar Serra que va subratllar que de manera «excepcional» la mateixa direcció general n’ha assumit la redacció. Aquest dimecres l’avançament del POUM va passar per la Comissió d’Urbanisme de Girona i és el «primer pas» perquè s’acabi convertint en una realitat.

Segons va detallar el director general, el planejament vigent de Cadaqués és «molt antic» perquè data del 1986 i calia actualitzar-lo. A més, també s’ha d’adaptar al Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles de la Costa Brava, que és l’eina que va impulsar el Govern per desclassificar terrenys on els planejaments encara preveien creixements als municipis del litoral. «Cadaqués va ser un dels municipis amb major impacte i on es van desclassificar cinc sectors. El que fem ara, és adequar el POUM a aquesta realitat», va afegir.

De moment és un avançament sense xifres concretes però Agustí Serra va anunciar que el nou POUM pivotarà al voltant de preservar els valors naturals, paisatgístics i arquitectònics reduint «al màxim» el nombre d’habitatges que s’hi puguin construir de cara al futur. «A vegades la ciutadania no és prou conscient del nombre de gran sols que encara són verges i on els plans que hi havien donaven legitimitat per construir-hi», va subratllar el director general que va remarcar que «això és el que passava a Cadaqués» i per això han posat fil a l’agulla per reduir-ho.

Sis habitatges a Begur

La comissió, en canvi, ha suspès la modificació del POUM de Begur als àmbits de Bosc Major i Mas Gispert. Segons va conretar el director general, és un assumpte «molt complex» perquè està a primera línia de mar i és un sector que no es va poder desclassificar perquè ja hi havia reparcel·lacions i drets adquirits. Amb tot, sí que s’ha reduït el nombre d’habitatges previstos, passant de deu a sis. Urbanisme no hi dona llum verda, per ara, i demana estudis relacionats amb la integració paisatgística. Tot i això, Serra va subratllar la «consciència» tant de Govern com dels alcaldes del territori per evitar repetir errors del passat quan, va exposar, s’ha «depredat massa sol»: «Veiem ara plans i modificacions de planejament que el que fan és reduir-los. A vegades no és suficient però perquè darrere hi ha situacions jurídiques molt complexes per poder-ho assumir perquè ja hi havia drets adquirits», va concloure ahir el director general.