La UdG és la universitat més transparent de Catalunya segons un rànquing estatal

Participació, col·laboració i comunicació pública són els apartats on més destaca

La Facultat de Ciències i Empresarials de la UdG, al Campus de Montilivi. | ANIOL RESCLOSA

La Facultat de Ciències i Empresarials de la UdG, al Campus de Montilivi. | ANIOL RESCLOSA / josep coll. girona

Josep Coll

Josep Coll

La Universitat de Girona encapçala la llista d’institucions més transparents de Catalunya segons Dyntra, una plataforma col·laborativa que estudia la transparència a l’hora de la publicació de dades en les pàgines web de diferents organitzacions. Ho fa tenint en compte 77 institucions de tot Espanya, siguin públiques o privades. El centre gironí compleix 133 dels 169 requisits analitzats per la plataforma en l’última actualització feta el passat 26 de juny. Per això, té un percentatge del 78,7%, sent la millor universitat catalana quant a transparència per davant la Universitat Pompeu Fabra (75’15%) i la Universitat Politècnica de Catalunya (66,86%). Més enrere hi ha la Universitat de Lleida (62,72%), la de Vic (55,62%), la de Barcelona (45,56%) o la Rovira i Virgili (44,97%).

Dins de la puntuació global, Dyntra també analitza la transparència en funció de diferents aspectes. El punt fort de la UdG és el de participació i col·laboració, on té un percentatge del 90,48% -compleix 19 dels 21 requisits. És una de les set universitats espanyoles que té aquest percentatge, el més alt de tot l’Estat. En aquest àmbit es té en compte, per exemple, que la institució publiqui el número d’alumnes matriculats en cada un dels títols o graus o que existeixin eines que permetin la consulta i participació de l’alumnat en els processos de preses de decisió.

L’altre apartat en el qual destaca el centre acadèmic gironí és en comunicació pública, on té un percentatge del 84% -compleix 21 dels 25 requisits. En aquesta faceta es tenen en compte si es tradueix la pàgina web en anglès, si la institució disposa d’un portal d’administració electrònica o té una seu electrònica, o si existeix una bústia de queixes i reclamacions. Transparència institucional (80,95%), transparència economicofinancera (65%) i contractació de serveis (63,16%) són els altres punts que s’avaluen en aquesta plataforma.

Per altra banda, alguns dels punts que penalitza per incompliment és que la UdG no facilita la declaració de la renda del rector i dels vicerectors ni tampoc hi hagi detallats els viatges, despeses i dietes del rector i els vicerectors. Quant a transparència, la UdG tampoc detalla les convocatòries de selecció temporal dels seus empleats, interins o laborals, i els integrants de les borses de treball constituïdes ni els acords o pactes reguladors de les condicions de treball i convenis col·lectius vigents en la Universitat.

La desena d’Espanya

Dyntra té un llistat de 77 institucions analitzades a la seva plataforma. La UdG ocupa el desè lloc del rànquing juntament amb la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Valladolid. La Universitat de Huelva és la que encapçala la llista, amb un percentatge de 94,67% complint 160 dels 169 requisits. Un menys en compleix la Universitat de Vigo.

La UdG va aconseguir el millor percentatge el gener de 2021, que va ser del 80,29%, havent complert 110 dels 137 paràmetres. En aquell moment ocupava el setè lloc en àmbit espanyol, i el primer en el català. Amb el pas del temps, la plataforma ha anat introduint nous paràmetres per avaluar i el març de 2022 el percentatge va caure fins al 69,82%. De mica en mica, s’ha anat recuperant.

Aquest llistat s’actualitza cada cert temps, però ho fan les pròpies universitats. Després, és la mateixa plataforma que s’encarrega de verificar si l’avaluació és correcta. Per exemple, l’última actualització de la UdG correspon al 26 de juny, però la puntuació de la Universitat de Huelva, la primera del rànquing, no es modifica des del juliol de l’any passat. És per això, que els percentatges de les diferents institucions no corresponen a una mateixa dada.