Es triplica la venda de tests d’antígens a les farmàcies gironines des del juny

La presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre, assenyala que aquest increment respon a «la por i a la prevenció, més que a un increment real de casos»

El farmacèutic gironí Francesc Folch preparant tests d’antígens, ahir.

El farmacèutic gironí Francesc Folch preparant tests d’antígens, ahir. / Meritxell Comas

Girona

L’estiu és sinònim de retrobaments, sobretaules amb vistes al mar, amors passatgers, festes majors, festivals, viatges a platges paradisíaques de l’altra punta de món. Però si a això li sumem la irrupció d’una nova variant molt més transmissible de la covid, que s’ha batejat com a Eris i que al Regne Unit ja s’està propagant a gran velocitat, els contagis es disparen. Una realitat que ja s’ha començat a fer present a les farmàcies gironines, que des del juny han triplicat la venda de tests d’antígens.

És el cas de la farmàcia Francesc Folch de Girona, que va passar de vendre 50 tests al juny a 120 en el que portem d’agost (i encara falta més d’una setmana per tancar el mes). Tot i que volen deixar clar que la xifra actual «no té res a veure» amb les 300 proves venudes l’agost de l’any passat, volen recordar que «de covid encara n’hi ha». Una altra farmàcia gironina, que prefereix mantenir l’anonimat, assenyala que «ja hem triplicat la venda de tests d’antígens respecte els mesos de juny i el juliol». Un increment que atribueixen, indiscutiblement, a l’augment d’interaccions socials: «Durant les vacances socialitzem més, i això fa que els contagis tinguin via lliure». 

La radiografia es replica arreu de les comarques gironines. A Banyoles, la farmàcia Francesc Figueras assegura que també han triplicat la venda de tests d’antígens des del juny. «A l’estiu és quan hi ha més contacte social i el contagi és més fàcil, però hem de tenir clar que la covid ha vingut per quedar-se», alerten. «Ens haurem de vacunar cada any», asseguren. Veient que la venta de tests d’antígens anava cada vegada a més, fa dos dies van decidir recuperar les mampares: «Ens hem de protegir perquè aquí venen moltes persones esternudant o estossegant, ja sigui amb covid, amb un refredat o amb la grip», afirmen. Una farmàcia de Lloret de Mar, que prefereix mantenir l’anonimat, també ha triplicat la venta d’aquestes proves diagnòstiques per detectar la covid-19, passant de 38 tests venuts al juny a 115 en el que portem d’agost. En el cas de la farmàcia de Benito de Platja d’Aro, la venta de testos d’antígens s’ha multiplicat per quatre. «Ara, quan algú se sent congestionat, el primer que vol saber és si té covid per prendre les mesures convenients, ja sigui posar-se la mascareta o aïllar-se, i d’aquesta manera no contagiar a ningú més», asseguren.

Però mentre la venda de tests d’antígens s’ha disparat a un ritme vertiginós des del juny, la ciutadania, contràriament, no compra més mascaretes. «La venda de mascaretes gairebé no ha crescut», asseguren des de la farmàcia Francesc Folch de Girona. «Se’n venen molt poques», aclareixen des d’una altra farmàcia gironina, que prefereix mantenir l’anonimat. Una casuística en la que coincideixen totes les farmàcies consultades.

«Et miren com un leprós»

La farmàcia Susana Palau de Girona, que amb només un mes ha multiplicat per vuit la venda de tests d’antígens (passant de les 22 proves diagnòstiques venudes al juliol a les 180 en el que portem d’agost), atribueix l’increment al creixement de casos de covid, sumat a que «a la gent li costa molt posar-se la mascareta». Sobretot, per vergonya i per por al rebuig. I és que el seu tècnic de farmàcia, Jesús Abad, lamenta que «vivim en una societat en la que si portes mascareta pel carrer, tothom et mira com si fossis un leprós». Amb tot, Abad denuncia que «a la farmàcia venen persones a buscar un test d’antígens i Paracetamol molt refredades, amb tos i sense mascareta» i lamenta que «la gent ja no respecta res».

Por, més que casos reals

La presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Rosa Núria Aleixandre, assenyala que l’augment en la venda de tests d’antígens respon a «la por i a la prevenció, més que a un increment real de casos». En aquest sentit, assegura que la societat té «molta més consciència» i «de seguida que noten algun símptoma, es fan la prova». Especialment, sosté, «si es tracta de persones grans». A més, assegura que «hi ha moltes persones vacunades, la simptomatologia és més suau i es pot confondre amb qualsevol estat gripal». Amb tot, assegura que «es podria pensar en incorporar, si l’OMS ho considera necessari i els estudis ho constaten, les soques de la covid a la vacuna de la grip».

No oblidar el que hem après

El Departament de Salut fa una crida a no oblidar els hàbits que ens va ensenyar la pandèmia per a prevenir una infecció, ja sigui de covid o de qualsevol malaltia respiratòria. Es tracta, sobretot, de rentar-se les mans amb freqüència, tapar-se la boca i el nas en tossir o esternudar, evitar espais concorreguts on es puguin produir aglomeracions, posar-se la mascareta o ventilar sovint els espais tancats, especialment si es tracta de persones vulnerables, s’hi conviu o s’hi treballa.

A la regió sanitària de Girona, la setmana passada es van registrar 593 casos de covid, segons la darrera actualització del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya. Les xifres registrades durant aquest mes d’agost són les més elevades des del desembre de l’any passat, quan es va arribar als 739 casos (del 12 al 18 de desembre). Aquestes dades, però, no són una radiografia real de la situació epidemiològica, ja que ja no es fan proves als contactes estrets dels positius ni cribratges massius.

Subscriu-te per seguir llegint