Com funciona l’elecció d’un nou bisbe?

Es tracta d’un procés aliè a les diòcesis que es desenvolupa entre Madrid i Roma

El papa Francesc, en una imatge d'arxiu.

El papa Francesc, en una imatge d'arxiu. / Vincenzo Pinto / EFE

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Travesses, travesses i travesses. Fins ara, només s’ha sentit una pluja de noms que anaven i tornaven per ocupar la vacant de bisbe de Girona, buida des de fa un any i mig. Ara, però, sembla que les paraules del papa Francesc deixen entreveure la llum al final del túnel.

Però com funciona l’elecció d’un nou bisbe? (Girona no és l’única diòcesi catalana que està a l’espera d’un nou bisbe, també ho estan les de Lleida i Sant Feliu del Llobregat, després que els respectius prelats hagin complert els 75 anys i hagin presentat la seva carta de renúncia).

Periòdicament, la Nunciatura Apostòlica a Espanya pregunta als bisbes en actiu quins preveres de les respectives diòcesis podrien tenir un perfil de bisbe i elaboren una borsa de possibles candidats per a un futur. Aquest, però, no és un procés exclusiu per a les altes esferes. I és que en paral·lel, també fa arribar una carta a laics, religiosos o diaques perquè també puguin proposar alguns candidats. La Nunciatura recopila la informació i, si ho considera adient, demana informes sobre els candidats als bisbats per a poder fer-ne una valoració i seleccionar els millors perfils per quan es requereixi un nou bisbe. El Dicasteri dels Bisbes (del que l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, en forma part) assessora a la Nunciatura en la selecció de candidats. I quan una diòcesi necessita un nou bisbe, la Nunciatura envia al Vaticà una terna de tres noms i el Papa, amb l’assessorament del Dicasteri dels Bisbes, escull un dels tres candidats per a ocupar el càrrec. 

Es tracta d’un procés aliè a les diòcesis (que es desenvolupa entre Madrid i Roma) i en el que els bisbats no tenen ni vot ni veu, més enllà de proporcionar els informes que els demani la Nunciatura. Un cop el candidat accepti el càrrec, la Nunciatura es posa en contacte amb el màxim representant de la diòcesi i li comunica el nom i la data del nomenament del nou bisbe.

Subscriu-te per seguir llegint