Fan pintades a favor del poble palestí al call jueu de Besalú

Amics dels Calls de Catalunya denuncia que les imatges "els trenquen el cor"

Apareixen pintades en suport a Palestina en diferents punts del call de Besalú

Amics dels Calls de Catalunya

ACN

Aquest dimarts han aparegut diverses pintades en suport de Palestina en diferents punts del call jueu de Besalú. En concret, dues d'elles estaven a l'antiga sinagoga del poble i una altra en un punt a tocar del riu. Des de l'Ajuntament de Besalú condemnen els fets i exigeixen "respecte" pel patrimoni històric del poble. En aquest sentit, l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, assenyala que no és la primera vegada que passa i ha explicat que aquesta setmana la Brigada Municipal netejarà les pintades. Guinó diu que fa uns dies que hi són i espera que els Mossos facin les investigacions necessàries. L'alcalde lamenta els fets i recorda que s'ha fet en una zona que és considerada Bé d'Interès Cultural.

Els turistes que passejaven pel call jueu de Besalú aquest dimarts s'han trobat amb una sorpresa. En diferents punts del casc antic han aparegut pintades fetes amb esprai negre en suport al poble palestí, en el conflicte amb Israel. Unes pintades que l'alcalde de la localitat, Lluís Guinó, ha condemnat, conjuntament amb l'entitat Amics dels Calls de Catalunya, que a través de la xarxa X, antiga Twitter, han fet constar el seu malestar per l'acte.

Guinó ha explicat que les pintades "tenen uns dies" i carrega contra aquells que "no respecten el patrimoni". I és que cal tenir en compte que una s'ha fet a tocar de la que havia estat la casa dels Astruc, una important família jueva i que està a tocar de l'antiga sinagoga de Besalú. De fet, és un dels espais que es visita a través del recorregut que l'Ajuntament proposa per conèixer el casc antic de Besaú.

L'altra pintada s'ha localitzat a les parets de les escales que porten a la llera del riu Fluvià i que també és un dels espais més concorreguts pels turistes que visiten la zona. A tots dos llocs el missatge era el mateix: 'Free Palestina. No és una guerra'.

Ho netejaran

Guinó ha explicat que aquesta setmana mateix la Brigada Municipal s'encarregarà de netejar les pintades i tornar a l'espai el seu aspecte original. L'alcalde explica que no és la primera vegada que passa i lamenta que el patrimoni històric sigui un espai habitual on fer aquest tipus de bretolada.

De fet, el conflicte obert entre Israel i Hamàs a la franja de Gaza ha coincidit amb aquestes pintades, però Guinó explica que ja fa temps que els passa. Aquest dimarts hi ha diverses concentracions en favor del poble palestí a les comarques de Girona, entre elles, una a la Plaça del Vi de Girona.