Els Bombers han fet més de serveis per incendis de vegetació el 2023

Han realitzat 822 actuacions a la Regió de Girona i la major part, a l’Alt Empordà

Incendi forestal a Sant Feliu de Guíxols el passat estiu

Incendi forestal a Sant Feliu de Guíxols el passat estiu / David Aparicio

Eva Batlle

Eva Batlle

Els Bombers van realitzar més serveis per incendis de vegetació durant l’any passat a la Regió d’Emergències de Girona. Van realitzar 822 actuacions, això representa un 8% que el 2022, que havia tancat amb 761 sortides. I és que l’any passat va està -i enguany encara hi segueix- marcat per la sequera i això va lligat a aquest increment de serveis. 

Per incendis de vegetació, els Bombers comptabilitzen tant els de vegetació agrícola, forestal com urbana. La comarca gironina que més actuacions va sumar és la de l’Alt Empordà, amb 253. Aquí els serveis han augmentat gairebé un 5% respecte al 2020, que en va acumular 541. Cal recordar que és una comarca que té sobretot els seus extrems i la costa amb una situació de manca de pluja i amb sequera important. El segon lloc és per la de la Selva (179), on les sortides van pujar de forma més destacada, en un 19,3%. Finalment, a destacar que el tercer lloc és pel Baix Empordà (175), comarca on els Bombers van realitzar un 8,7% d’actuacions d’aquest tipus. Per contra, al Ripollès per exemple hi va haver 15 serveis quan l’any anterior en van ser 28. Mentre que al Pla de l’Estany, 22 per contra dels 34.

La sequera és un element clau per l’increment de serveis i els Bombers preveuen una situació complicada pel 2024 si es manté

En alerta per la sequera

A tot Catalunya, el 2023 va tancar amb 5.769 serveis per incendis d’aquesta tipologia, tot i això, són uns 200 menys que l’any anterior.

Si es miren mes a mes pot observar l’efecte de la sequera acumulada durant els mesos que van ser més secs de l’any, com el març i l’abril, és quan hi va haver un increment molt notable de serveis en relació amb el 2022 a Catalunya. Mentre que el juny va ser un mes força humit i va haver-hi pràcticament la meitat de serveis respecte al 2022, indica el cos d’emergències en un comunicat recent. La tendència amb què es va acabar el 2023 mostra també un increment de serveis rellevant. 

Enguany els Bombers preveuen una situació complicada a mesura que els dies es vagin allargant i pugin les temperatures, aspectes que evidencien que el risc d’incendi s’ha desestacionalitzat i que va més enllà de la campanya forestal.

Subscriu-te per seguir llegint