Girona supera el pic de la grip

Els diagnòstics del virus tornen a situar-se per sota dels 2.000 casos setmanals i els pacients amb bronquiolitis es redueixen a gairebé la meitat

Salut recorda la importància de la vacunació per evitar casos greus

Una dona rep la vacuna de la grip

Una dona rep la vacuna de la grip / ACN

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Les últimes dades del Departament de Salut mostren que l’onada de virus respiratoris sembla haver superat el pic epidèmic. El Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) indica que la setmana passada es van detectar 7.306 nous diagnòstics a la Regió Sanitària de Girona, un 17% menys que la setmana anterior, quan n’hi va haver 8.584.

Aquesta davallada repercuteix en tots els virus. Destaca especialment el descens de bronquiolitis, que s’ha reduït pràcticament a la meitat, ja que s’ha passat de 87 a 47 casos. També s’han detectat 57 pneumònies menys i 55 casos menys de coronavirus, segons dades de l’atenció primària gironina.

La grip baixa en gent gran però creix en nens i adolescents pel retorn a les escoles després de les vacances de Nadal

Per altra banda, l’onada epidèmica de grip, que ha arribat a tensar el sistema sanitari, també va a la baixa, tot i que els nivells de transmissió encara són alts. La setmana passada es van detectar menys de 2.000 casos i la taxa de diagnòstics va ser de 197 casos per cada 100.000 habitants.

La davallada es nota, sobretot, en la població d’edat avançada, tot i que en infants i adolescents ha tornat a augmentar. Això es deu, principalment, al retorn a les escoles després de les vacances de Nadal. De fet, s’han detectat tres diagnòstics més en els nens de 0 a 4 anys i 37 més en els nens i adolescents de 5 a 14 anys.

Experts veuen el final

Experts del SIVIC es mostren optimistes i corroboren que l’onada epidèmica de la grip «sembla haver superat el pic aquesta setmana», tal com es preveia amb l’anàlisi dels pics de grip en períodes prepandèmics, que normalment se situaven pels volts de les setmanes 2-3, a l’inici de l’any.

No obstant això, el nivell de transmissió continua alt i l’any passat es va registrar sis setmanes després del primer pic, un segon pic de grip, de major intensitat que el primer. La cobertura vacunal en col·lectius vulnerables és més alt que en la covid-19.

Per altra banda, Salut recorda la importància de la vacunació per evitar casos greus de grip tot i haver-se superat el pic epidèmic