Girona té una nova unitat per a tractar el càncer de sang amb origen hereditari

Permetrà millorar el diagnòstic i tractament d’aquest tipus de tumor i optimitzar la selecció de donants de moll de l’os per evitar recaigudes

L'exterior de l'Institut Català d'Oncologia en una imatge d'arxiu.

L'exterior de l'Institut Català d'Oncologia en una imatge d'arxiu. / ICO Girona

L.T.

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha posat en marxa una nova Unitat Funcional d’Atenció Hemato-Oncològica especialitzada en neoplàsies hematològiques, càncers que afecten els teixits que formen la sang com la medul·la òssia o les cèl·lules del sistema immunitari, i que són conseqüència de mutacions hereditàries.

Les neoplàsies hematològiques són un grup de malalties que, en la seva majoria, són conseqüència de mutacions somàtiques. No obstant, i amb el desenvolupament de noves tècniques, s’han identificat nombroses alteracions a nivell germinal amb susceptibilitat de desenvolupar neoplàsies hematològiques en els portadors. Això vol dir que aquestes variants de determinats gens es poden transmetre d’una generació a una altra. Per tant, les persones que hereten un d’aquests canvis en els gens tindran una probabilitat més gran de patir un càncer hematològic al llarg de la seva vida.

Segons l’ICO, alguns estudis han establert una incidència d’aquest tipus de malalties al voltant d’un 10% a la població general, tot i que hi ha la percepció que aquest percentatge sigui superior. Des de l’any 2017 l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en la seva classificació de les neoplàsies hematològiques, ja va incloure una categoria sota el nom de «neoplàsies mieloides amb predisposició germinal» on s’agrupen tot un grup de malalties amb variants germinals patogèniques amb gens de predisposició al càncer hematològic. Aquesta classificació ha estat ampliada en la recent revisió de l’OMS de l’any 2022.

Davant l’impacte clínic i terapèutic d’aquests pacients i els seus familiars, es necessita un seguiment evolutiu específic i un equip multidisciplinari especialitzat.

Espe Tuset, oncòloga mèdica i coordinadora de la nova unitat, ha explicat que la iniciativa, que es va començar a gestar a l’any 2019, és d’alta rellevància perquè suposa tenir una unitat transversal a tot el territori català on hi ha presència de centres ICO i, a més, té caràcter multidisciplinar. Des del seu punt de vista, el més important pels pacients i pels familiars afectats «es que és garanteix l’estudi, seguiment i assessorament genètic adient a la medicina de precisió oncològica com a model de salut actual per a tots ells».

Evitar complicacions

Els responsables de l’ICO han indicat que el seguiment es fa especialment rellevant en aquells pacients que necessiten un transplantament d’un donant que acostuma a ser familiar directe de moll d’os. En aquestes situacions cal fer una selecció adequada a fi d’evitar la possibilitat de recaiguda de la malaltia al re introduir l’alteració genètica. El transplantament de moll d’os d’un familiar és clau a l’hora de tractar algunes hemopaties malignes i l’elecció del donant és fonamental per l’optimització dels resultats.

La Unitat Funcional de NHPG està integrada i coordinada pel Programa de Càncer Hereditari de l’Institut Català d’Oncologia amb la participació dels diferents serveis d’Hematologia Clínica dels centres de l’ICO l’Hospitalet, l’ICO Badalona, l’ICO Girona, l’ICO Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre i la col·laboració de la Unitat de Diagnòstic Molecular de l’ICO l’Hospitalet, la Unitat de Genètica i Biologia Molecular de l’ICO Badalona i el Laboratori de Diagnòstic d’Hematologia Especial de l’ICO Girona. La nova unitat col·laborarà en projectes europeus i internacionals de recerca en aquest camp.