Segona oportunitat per veure els candidats a l´alcaldia de la ciutat de Girona enfrontats en un col·loqui. El debat que va emetre ahir a la nit el Canal 33 va deixar més clar que, ara per ara, entre els cinc partits principals hi ha dos grans blocs que divideixen l´espectre polític i que s´entreveu una certa complicitat entre PSC, ERC i ICV. La defensa de la gestió conjunta al consistori els darrers quatre anys els va col·locar ahir en el mateix vaixell durant gran part del debat.

Va ser la principal diferència entre el primer col·loqui i aquest segon debat. L´alcaldable del PSC i actual primera edil, Anna Pagans, la candidata d´ERC, Cristina Alsina, i el cap de llista d´ICV-EUiA, Joan Olóriz, van fer front comú en moltes ocasions per defensar l´acció del govern tripartit a la ciutat. Tots tres van tenir moments en què van fer d´aliats mutus davant les crítiques punyents de CiU i els retrets -aquest cop més suaus- del PP.

Durant una llarga i densa mitja hora, els cinc alcaldables van estar parlant de l´arribada del TAV, en ser aquest el primer tema introduït la periodista i delegada de TV3 a Girona Isabel Pascual. Tots els candidats van acabar centrats més a discutir com des del govern estatal s´ha tractat el projecte de l´alta velocitat a Girona i van desviar el debat cap a qüestions partidistes. Tot i així, la discussió sobre com aprofitar l´espai que quedarà alliberat pel soterrament de les vies i l´estació de tren va ser motiu d´enfrontament. El projecte de tramvia, defensat a ultrança per ERC, ICV i, en menor mesura per CiU, i esquivat amb habilitat per PSC i PP va ser un dels punts punyents. En el benefici que suposarà per connectar barris mitjançant el parc Central i en la idea que s´han d´aplicar mesures que aprofitin l´empenta que donarà l´arribada del TAV, tots cinc van estar més o menys d´acord, sense haver-hi grans diferències. La defensa de les al·legacions de l´Ajuntament davant el Ministeri de Foment va ser també una qüestió reivindicada per tots, a excepció del PSC, que va afirmar que «s´està treballant tot el que es pot».

En parlar d´habitatge va ser quan més clara es va veure la diferència del bloc tripartit (PSC, ERC i ICV) i dels grups de l´oposició (CiU i PP). Pagans, Alsina i Olóriz no van dubtar aquest cop a fer-se costat els uns als altres per defensar les polítiques d´habitatge portades a terme per l´Ajuntament de Girona. Puigdemont, en canvi, va retreure la manca de planificació que hi ha hagut i va culpar el PSC d´haver estat molts anys actuant sense mostrar gaire interès per l´habitatge. «La situació actual ve donada per la seva política», va dir al PSC. Des del PP, Veray acusava directament Alsina d´estar venent fum en «prometre mesures d´habitatge per als joves que ha sigut incapaç de tirar endavant aquests anys tot i ser la seva responsabilitat al govern». L´increment de l´habitatge social va ser comú en les propostes de tothom, tot i que ERC i ICV van estar en els pols més ambiciosos pel que fa als percentatges als quals s´hauria d´arribar.

Malgrat això, els enfrontaments més polèmics -sense arribar a ser durs- els van protagonitzar PSC i CiU. Pagans acusava Puigdemont d´estar en un partit que no feia polítiques d´habitatge social des de la Generalitat. I Puigdemont acusava pagans d´encapçalar un projecte que anys enrere no pensava en l´habitatge protegit. El debat, doncs, estava centrat en el passat.

Parlant d´equipaments culturals, les diferències entre els candidats van ser escasses i només CiU va mostrar-se crític en la política planificadora del PSC i el tripartit des del 2003. El col·loqui es va tancar parlant de l´hospital Trueta, pel que fa al qual CiU i PP es van mostrar partidaris que tingui un ús assistencial i no enderrocar-lo i el tripartit va tornar a unir-se en la postura contrària. Pel que fa a la possible arribada de la facultat de Medicina tots es van mostrar d´acord a defensar-la.

En definitiva, el debat va resultar poc lleuger i amb menys humor que l´anterior. Però, això sí, va servir per marcar per primer cop una clara tendència a l´entesa entre els tres partits que els últims anys han regit l´Ajuntament de Girona.