La històrica creu de terme de Millàs, al municipi de Madremanya, va aparèixer ahir al matí abatuda i completament esmicolada. Unes marques negres de la base del monument indiquen la possibilitat que un vehicle hi impactés, suposadament durant la nit. Els veïns va descobrir al matí la destrossa i van comunicar-ho a l´Ajuntament, on la notícia va causar commoció perquè la creu, declarada l´any 1972 bé cultural d´interès nacional com a part del conjunt del castell de Millàs, és un element molt apreciat.

El regidor de Cultura, Narcís Marquès, va explicar a Diari de Girona que la intenció és presentar la pertinent denúncia als Mossos d´Escuadra, però sobretot el que importa ara és intentar reconstruir el monument.

La restauradora Núria de Toro ha informat que, malgrat haver quedat partida en nombrosos trossos, la creu segurament es podrà reconstruir, però l´operació té un cost econòmic considerable.

Narcís Marquès asseguraque per a un ajuntament petit com el de Madremanya, la restauració pot suposar «una despesa important, a part del perjudici moral que suposa». Per això, espera que si el responsable de la destrossa reconeix el mal causat, es pugui executar l´assegurança del seu vehicle o empresa i contribuir a la restauració de la creu.

La creu va ser reformada l´any 1973 i fa un parell de mesos va ser objecte d´una restauració dins un programa municipal que també ha millorat l´estat d´altres monuments del terme.

En el llibre intitulat Millàs, l´historiador Jaume Marquès i Casanova s´expressava en els següents termes: «Una de les darreres i més importants millores efectuades al veïnat de Millàs ha estat la reposició de la creu de terme en el paratge on s´encreuen els camins de Madremanya i de Púbol, a pocs metres del castell».

Segons Marquès, a l´any 1936 va ser enderrocada i destruïda una famosa creu de pedra picada, que per un costat mostrava en relleu a Jesucrist clavat en creu i per l´altre la Mare de Déu amb l´infant Jesús als braços.

Però, segons diu Marquès al seu llibre, el basament original de tres graons es va salvar. Sobre aquest basament, l´any 1939 s´hi va muntar una creu de ferro. Jaume Marquès i Casanova explica que, gràcies a «la diligència i el mecenatge de D. Carles de Gomar», el dia 3 de novembre de 1973 es va col·locar al mateix indret una nova creu de pedra picada, molt semblant a l´antiga, obrada en el taller Caselles de Girona. Aquesta és la creu que duant la nit de dimecres o la matinada de dijous va ser destruïda.

Marquès i Casanova va descriure així la creu: «És una imitació de la que hi havia a la Pera, de la qual hom en conserva una fotografia. El pedestal és molt esvelt i en el capitell que sostè la creu hi ha gravats els escuts de Gomar i de

Millàs. Els esglaons són els mateixos de la creu antiga».

Es pensa que la creu estava situada al mateix indret que un antic miliari romà. Des de la creu fins a Girona hi ha exactament quinze quilòmetres. Es l´antic camí que anava de Girona a Empúries.