La inauguració serà el pròxim 12 d'abril al Museu Darder, on es farà un brindis en reconeixement a les persones que hi van participar de forma activa i que van perdre-hi la vida. Posteriorment, s'organitzarà un col·loqui i es projectarà un breu document audiovisual.

La mostra, titulada 'La República en poques paraules' i organitzada per ICV-Independents, vol resumir els fets més destacats d'aquell període que van passar a nivell estatal des d'una mirada local, amb l'ajuda de deu plafons centrats en els àmbits dels treballadors/es, la cultura, l'educació, la dona, el sufragi universal, les institucions, l'economia, la repressió i la terra.

El material exposat constarà d'imatges de l'Arxiu Històric Comarcal i alguns objectes de l'època que han estat cedits per particulars o institucions, com ara monedes o llibres sobre l'educació. La mostra, que es podrà veure a la Biblioteca Municipal des del 12 fins al 30 d'abril, també fa esment a les persones que van lluitar per defensar els valors de la República, com ara Maria Domènech Perich, que amb 27 anys va ser regidora per al PSUC de Cultura i Assistència Social i que va ser condemnada a 22 anys de presó, dels quals en va complir 15 i en va sortir amb la llibertat condicional. L'any 1998 va morir. També es recorda el cas de Rosa Pujol i Roura del PSUC, nascuda l'any 1892. Va morir el 1939 al camp d'Anguleme (França). La ciutat de Banyoles li ha dedicat un carrer amb el seu nom.

La inauguració serà al Museu Darder el dia 12 a les onze del matí, durant un acte que comptarà amb un col·loqui a càrrec de Jordi Galofré, historiador i autor del llibre 'Jacint Masgrau Butinyà. Per Banyoles i per la República' (1999), juntament amb el fill del que va ser alcalde del PSUC l'any 1936, Llorenç Busquets Malagelada, i que posteriorment va ser afusellat.

L'objectiu d'aquesta iniciativa, segons paraules de la portaveu d'ICV-Independents de Banyoles, Núria Langa, és 'commemorar i transmetre uns valors que van més enllà de la política i que caldrien recuperar per la seva vigència'. L'any passat ja es va celebrar l'efemèride i aquest any, en la seva segona edició, s'ha organitzat un programa més ampli.