El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va fer públics ahir els primers guardonats d'enguany. El poeta Joan Margarit, per l'obra Casa de Misericòrdia, ha estat distingit amb el Premi Nacional de Literatura i el dibuixant Miguel Gallardo i la seva filla María rebran el Premi Nacional de Còmic per l'obra María y yo.

Enguany és la primera vegada que es concedeix el Premi Nacional de Còmic, creat pel Govern el 29 d'abril per distingir la persona, entitat o institució que hagi realitzat l'aportació més rellevant en el camp del còmic i en els llenguatges que s'hi relacionen.

Joan Margarit ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura per l'obra Casa de Misericòrdia (Proa, 2007) "lloada per la crítica per la seva connexió amb el públic de totes les edats". El jurat també ha considerat que Margarit va destacar en el programa de la Cultura Catalana com a convidada d'honor de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt, l'any 2007, amb el recital poètic-musical Paraula de jazz.

Joan Margarit va néixer el 1938 a Sanaüja (Segarra). És arquitecte i catedràtic jubilat de Càlcul d'estructures a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona. És el poeta en català amb obra en curs més llegit. Entre la seva extensa bibliografia, es troben les obres Joana (Proa, 2002) i Càlcul d'estructures (Proa, 2005), a més de la ja esmentada Casa de Misericòrdia.

Miguel Gallardo i María Gallardo, pare i filla, autors del llibre María y yo, han estat guardonats amb el Premi Nacional de Còmic "per la seva capacitat de reflectir des de la seva vivència familiar el món de les persones autistes amb tendresa, humor i didactisme i amb una qualitat gràfica i narrativa on es troben sentiments que commouen i encoratgen".

María y yo és la història real de les vacances de Miguel Gallardo (Lleida, 1955) amb la seva filla, que té 12 anys i és autista. Gallardo va estudiar a l'Escola Massana d'Arts i Oficis. Va començar la seva carrera professional compaginant el còmic i la il·lustració. Col·labora habitualment com a il·lustrador de premsa i a diferents revistes i publicacions. Juntament amb Victoria Bermejo, ha fet una dotzena de llibres infantils.