Divuit municipis espanyols estan enllaçats a través de la xarxa Ciudades Catedralicias, que té la finalitat bàsica facilitar la cooperació en matèria turística i cultural a partir de la promoció dels citats recintes sagrats. A Catalunya, la xarxa només inclou Lleida. La resta de municipis són Saragossa, Tudela, Burgos, el Burgo de Osma, Cuenca, Alcalá de Henares, Ávila, Salamanca, León, Lugo, Plasencia, Coria, Baeza, Jaén, Còrdova, Badajoz i Las Palmas de Gran Canaria. La seu de l'organització és a Plasencia. Un dels eixos de col·laboració de l'associació, que no té afany de lucre, és a través de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Tot i que la xarxa té divuit municipis, el número de catedrals vehiculades és 22 perquè alguns municipis en tenen dues. És el cas de Lleida o Saragossa. L'objectiu és que tots els municipis amb catedral -73, amb 82 recintes- estiguin associats.

Ciudades Catedralicias, fundada el 2006, és present ara en 10 comunitats autònomes. El propòsit de la xarxa també és servir d'eina d'enllaç a fi de presentar, conjuntament, projectes a institucions espanyoles, europees i mundials. Un exemple de la cooperació davant les institucions va ser el suport conjunt a una petició de Saragossa a fi que el Ministeri de Cultura atorgués una subvenció per al Museu del Fòrum Romà, situat a prop de la Catedral.

La xarxa permet que entrin, com a socis, municipis espanyols i estrangers que compleixin tres requisits: justificació històrica, presència d'elements materials i capacitat organitzativa. L'entitat no té patrimoni fundacional i, per finançar-se, depèn de les quotes -ordinàries i extraordinàries-; de les subvencions públiques i privades; donacions, herències i llegats; i la rendibilitat que podria donar les rendes del patrimoni propi, i altres ingressos.

La xarxa té operativa tres rutes, que delimiten franges del territori espanyol. La ruta nord uneix Lleida i Lugo. La ruta centre, Cuenca amb Coria. I la sud, Baeza i Las Palmas de Gran Canaria.

La Catedral de Girona té operatiu el projecte per recuperar l'escolania menor. Els objectius són "oferir la vivència de la fe des del ministeri del servei a l'altar i la litúrgia" i l' "encaminament de possibles futures vocacions". Entre d'altres, el perfil d'acòlit que cerca la Catedral és una persona que hagi fet la Primera Comunió, sense límit d'edat i que pugui assistir a les solemnitats, i assajos programats. Els interessats reben formació litúrgica i teològica. j. bohigas