El creixement de la Gran Barrera de Coral d'Austràlia, una de les de major riquesa biològica del món, ha descendit un 14 per cent durant els últims 19 anys, per la qual cosa la seva supervivència està en perill, segons va alertar un estudi de l'Institut Australià de Ciències Marines publicat ahir.

L'Institut va destacar que la caiguda sense precedents del creixement dels corals en la famosa barrera situada a la costa oriental d'Austràlia, a l'estat de Queensland, està causada per l'escalfament de l'aigua dels mars i l'augment de l'acidesa que es deriva de la pujada de diòxid de carboni a l'atmosfera. "Durant 400 anys (el creixement dels corals) ha estat estable, hi va haver petites caigudes, però ara estem experimentant una caiguda constant", va apuntar l'expert de l'Institut, Glenn Death, en un comunicat.

Segons el científic australià, la situació a la barrera va començar a variar el 1990, quan es va detectar una caiguda del creixement del 0,3 per cent i una menor calcificació en els corals. "Si continua aquesta mateixa tendència els corals de la barrera deixaran de créixer el 2050", va apuntar l'expert en el seu informe. Per la seva part la coautora de l'estudi, Janice Lough, va observar que "és molt preocupant que aquests canvis siguin ja tan evidents, amb els canvis climàtics relativament modestos observats fins ara, i en l'ecosistema d'esculls coral·lins millor protegit i gestionat del món".

L''increment de les temperatures, com a conseqüència de l'escalfament global, l'absorció oceànica del diòxid de carboni atmosfèric és un greu problema per als 2.600 esculls que formen la barrera coral·lina, recull l'estudi publicat per la revista científica Science. Death va explicar que el procés pel qual l'oceà absorbeix el diòxid de carboni fa que augmentin els nivells d'acidesa a l'aigua del mar, i aquesta major acidesa frena la calcificació dels corals, indispensable perquè creixin. En el seu estudi, els autors expliquen que els corals adquireixen duresa mitjançant absorció dels materials que es dissolen a l'aigua del mar, i que quan grans quantitats de diòxid de carboni atmosfèric arriben a l'aigua del mar, els canvis químics resultants redueixen la capacitat d'aquests organismes marins de formar els seus esquelets. "Els esquelets dels corals són el nucli dels ecosistemes d'esculls. La seva gran complexitat ofereix un hàbitat per a milers d'espècies de plantes i animals associades amb l'escull", afegeix l'estudi científic.