Any rere any, les danses de la família Strauss han entrat a les nostres llars per celebrar l'arribada d'un nou any. Un cop més, l'Orquestra Simfònica del Vallès, sota la batuta de Salvador Brotons, omplirà demà diumenge l'Auditori de Girona de l'optimisme d'una música que convida a començar el 2009 amb entusiasme.

L'Orquestra Simfònica del Vallès es va constituir el 1987 en el si de l'Associació d'Amics de l'Òpera de Sabadell i amb el temps s'ha consolidat com una formació musical de primera magnitud per la seva forta implantació popular. És l'única orquestra simfònica de l'Estat organitzada empresarialment com a societat anònima laboral amb els músics i treballadors com a propietaris i accionistes. Fins ara ha realitzat més de 900 actuacions i més de 50 enregistraments per a la ràdio i la televisió, amb un repertori que combina programes simfònics amb òpera, música contemporània i concerts populars.

L'any 1992 va rebre el Premi Nacional de Música, atorgat per la Generalitat en reconeixement a la seva trajectòria.

El director

La interpretació de valsos i danses estarà dirigida per Salvador Brotons. Brotons va néixer a Barcelona l'any 1959. Va començar a estudiar flauta per tradició familiar amb el seu pare i després va realitzar els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música de Barcelona, on va aconseguir els títols superiors de flauta, composició i direcció d'orquestra. Els seus professors foren, entre altres, Antoni Ros-Marbà (direcció), Xavier Monsalvatge (composició), i Manuel Oltra (instrumentació). L'any 1985 aconseguí una beca Fullbright i es traslladà als Estats Units, on assolí el doctorat en música a la Florida State University.

Brotons ha escrit un considerable nombre d'obres per orquestra, cambra i veu, i ha rebut quinze premis de composició, entre ells el Premio Orquesta Nacional de España (1977) i el Premi Reina Sofia de Composició (1991) per la seva obra Virtus per a orquestra. També ha rebut nombrosos encàrrecs de composició. Un bon nombre de les seves obres han estat editades i també enregistrades en diversos discos compactes tant a Europa com als Estats Units, amb segells com EMI, Auvidis, Albany Records, Claves, RNE, etc. Actualment és el principal director convidat de l'Orquestra Simfònica del Vallès. Des de l'any 1991 és el director titular de la Vancouver Symphony (estat de Washington) al capdavant de la qual ha estat distingit amb el premi Arts Council, atorgat pel Clark County i la ciutat de Vancouver. Al nostre país també és director titular de la Banda Municipal de Barcelona des del maig de 2008.

Salvador Brotons compagina una intensa agenda com a director d'orquestra amb la composició d'un bon nombre d'encàrrecs d'obres de tots els gèneres. També és professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).