El Comitè d'Experts del ministeri d'Igualtat presentarà el febrer al Govern un document en el qual es defensa l'entrada en vigor d'una llei de Terminis i Indicacions que permeti avortar lliurement en les primeres 14 o 16 setmanes d'embaràs, segons van informar fonts de l'esmentat equip de treball.

Aquest Comitè d'Experts, constituït al principi de setembre amb l'objectiu de reformar l'actual legislació sobre la interrupció voluntària de la gestació, també proposarà que a partir de les setmanes 14 o 16 es pugui avortar "en cas de malformació o malaltia en el fetus i que l'embaràs suposi un risc per a la salut de la mare". Per acollir-se a aquests supòsits, serà imprescindible "un informe mèdic".

L'equip de treball, que s'ha reunit en quatre ocasions, està encara discutint si en el segon supòsit s'especificarà "el risc per a salut física i psíquica" de la mare o si simplement es parlarà de "risc per a la salut" de la mare.

Un altre dels punts en els quals hi ha confrontació entre els tretze experts és si la nova norma "ha d'inscriure's o no dins d'una llei o estratègia més àmplia sobre salut sexual i reproductiva". Els partidaris d'aquesta opció defensen que així hi hauria una major prevenció, entre altres coses, dels embarassos no desitjats, encara que reconeixen que l'elaboració d'aquesta proposta podria endarrerir l'entrada en vigor de la reforma legal sobre l'avortament.

Es compleixen els terminis

Tot i que l'equip encara es reunirà una o dues vegades més, presentarà l'informe definitiu al Govern al febrer, el termini fixat inicialment, encara que precisen que és aquest qui té "l'última paraula" sobre el tipus de text que presentarà al Congrés. A més, l'Executiu socialista també haurà de tenir en compte a l'hora de redactar la nova normativa les recomanacions de la subcomissió de la Cambra baixa, que previsiblement estaran llestes al febrer.

D'aquesta manera, la nova llei de l'avortament, esperant el temps que pugui tardar a tramitar-se al Congrés, podria entrar en vigor "força abans de l'estiu". Un altre dels experts del ministeri d'Igualtat va subratllar que el Govern els va donar "llibertat absoluta" per elaborar les conclusions, i va destacar el "debat que s'ha produït en les reunions i el bon ritme de treball de l'equip".

La ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, va ressaltar l'"alt nivell científic i intel·lectual" del grup format per juristes i ginecòlegs. Després de l'anunci, les organitzacions antiavortistes van criticar que el Govern no inclogués "ni una sola persona que defensi la cultura de la vida".