Un equip multidisciplinari d'arqueòlegs, paleontòlegs, geòlegs i biòlegs han trobat restes de tortugues aquàtiques de fa uns 3,5 milions d'anys al jaciment del Camp dels Ninots, situat a Caldes de Malavella, durant la desena campanya anual d'excavació consecutiva, que finalitzarà avui.

El codirector de les excavacions, Bruno Gómez, va explicar que a més dels fòssils de les tortugues, que en algun cas conserven el crani i les extremitats -unes parts del cos molt fràgils la conservació de les quals és difícil-, s'han descobert restes d'unes 20 granotes i nombrosos capgrossos, peixos, tritons, ocells, insectes, i algun os aïllat de rinoceront.

Gómez ha assenyalat que els resultats de les investigacions permeten afirmar que el Camp dels Ninots és un dels millors jaciments paleontològics d'Europa, idoni per conèixer la vida animal i vegetal durant el període del pliocè.

En la campanya de l'any passat, els investigadors van desenterrar l'esquelet complet d'un tapir datat de la mateixa època, cosa que, si bé no s'ha repetit aquesta campanya, no redueix el valor de les troballes, ja que els milers d'empremtes de fulles, fruits i troncs permetran conèixer millor el paisatge de la zona fa 3,5 milions d'anys.

Gómez apunta que la zona, amb abundància d'arbres i plantes de tipus subtropical que conformaven un paisatge frondós, humit i amb un règim pluviomètric superior a l'actual, podria replicar-se no només Caldes de Malavella, sinó també en bona part de Catalunya i de la Mediterrània.

El codirector de les excavacions explica que de moment estudien la possibilitat que el jaciment es formés a causa d'algun "fenomen catastròfic", ja que la riquesa trobada i l'estat de conservació complet d'alguns esquelets fan pressuposar que els éssers vius que hi van morir ho van fer de manera ràpida i accidental.

Una de les hipòtesis és que el volcà que va originar el llac va continuar actiu un temps, i va acumular gasos fins que es va produir una fuga massiva de metà o sofre que va matar tots els éssers vius que eren a la zona.

La campanya d'excavació, que ara acaba després d'un mes de tasques, ha comptat amb especialistes provinents de Tarragona, Girona, Vigo, Burgos i Salamanca, a més d'altres països com Geòrgia, França i Algèria.

Una sonda molt profunda

De moment continuarà treballant a la zona una sonda, instal·lada aquest any, que excava el jaciment a la recerca de l'última capa del volcà que permeti conèixer-ne la profunditat, calculada al voltant dels 100 metres.

De moment la sonda ha arribat als 60 metres de profunditat, i s'espera que en les pròximes setmanes pugui conèixer-se la dimensió real del Camp dels Ninots de Caldes.