L'artista canadenc Étienne de Massy ha estat el guanyador del Festival Internacional de vídeo i art digital VAD 2009 per la peça audiovisual Somnia_3. El certamen, que se celebra a Girona del 15 al 25 d'aquest mes d'octubre, va anunciar els guanyadors d'aquesta edició aquest dissabte en una ceremònia celebrada al centre cultural La Mercè. El jurat va decidir atorgar el Premi VAD 2009 a la peça presentada per de Massy valorant els referents del cinema de ciencia ficció, destacant que crea una nova escriptura amb artificis creats a traves senzills recursos visuals.

Somnia_3, la tercera part d'una sèrie de segments audiovisuals creats per De Massy, descriu el viatge d'una jove a través de diverses regions espacials, tot projectant-se en els indrets més inversemblants. Es considera que aquest film s'ha d'interpretar com una exploració del temps cap a la imaginació, donat que juga amb el flux entre l'espai i el temps. L'obra ha esta premiada ja per diversos festivals d'arreu del món.

Per la seva banda, el realitzador Quimu Casalprim va ser el guanyador del premi Fundació Fita per la peça Zeitriss, una obra que explota els camps de la lògica en el temps a través del final, que mostra una dona que s'asseu amb un home en una sala d'estar, sense dir ni una paraula. Aquesta escena tan simple i senzilla, transforma tot el que anteriorment succeeix.

D'altra banda, el jurat va decidir atorgar els tres guardons del premi Metròpolis, que s'ha entregat enguany en la primera col·laboració amb el VAD, a Elías León Simiani, per El tránsito, Marcelo Fica per Vortice Remixer i David Yáñez per El Errante. Els membres del jurat van valorar aquests tres treballs per reflectir "de forma extraordinària" el tema d'aquesta edició del festival: Imagina un futur (im)possible.

Partint d'un fenomen del present, Elias Lleó Siminiani projecta en el seu vídeo fictici El tránsito un futur dominat pel control i la manipulació. Marcelo Fica visualitza a Vortice Remixer els contrastos entre ideal i realitat que caracteritzen la societat contemporània i, molt probablement, la futura. Finalment, David Yañez explora a El errante aquell futur que ningú s'atreveix a concebre com a possible: el món després d'una Tercera Guerra Mundial.

El jurat d'aquesta setena edició del festival, format per María Pallier (Metrópolis - RTVE), Rosa Pera (Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona), Jordi Colomer (Fundació Fita) i Núria Font (VAD), va voler destacar aquells treballs que han estat constanment a debat, que s'han considerat valuoses, però que no han pogut estar premiats. DMD Europa de Marcel·lí Antúnez, [monolit] de Sonom, The Line of Lode and Death of Charlie Day d'Angelica Mesiti i Cómo dibujar animales tristes de Pere Ginard i Laura Ginès. La dotació total dels diversos premis atorgats ha estat aquest any de 7000 euros.

Malgrat i haver entregat els premis, el Festival internacional de vídeo i arts digitals 2009 continua. La Casa de Cultura, la Mercè i el Niu del Bòlit a la Rambla exposen fins el proper 25 d'octubre totes les obres guanyadores, a més d'activitats obertes als amants de l'art digital.